Ако години наред се храните с висококалорични закуски и смятате, че е време да замените вредните продукти със спанак и броколи или искате да намалите рисковете от поява на диабет и сърдечно-съдови заболявания, трябва да изберете правилен хранителен режим и да проучите здравословни рецепти.

Според специалистите, ако целта ви не е да сваляте килограми, няма нужда да прибягвате до строги диети, просто трябва да внимавате с хранителните стойности на продуктите, които консумирате.

Здравословното хранене е ключ към по-дълъг и щастлив живот, затова използвайте няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да започнете да се храните с полезни за тялото ви продукти.

Започнете с разнообразие от богати на хранителни вещества храни

Всеки човек се нуждае от десетки основни хранителни вещества, за да работи оптимално тялото му, единственият начин да ги получите е, като консумирате разнообразни храни. Във всекидневното меню трябва да се съдържат продукти от основните хранителни групи, които да ви доставят необходимите витамини и минерали.

Важно е менюто да включва пълнозърнести храни, протеини, въглехидрати, зеленчуци и мазнини. Не забравяйте, че здравословното хранене не означава да премахнете много храни от диетата си, а да се храните с полезни продукти няколко пъти на ден.

Заменете белия хляб с пълнозърнест

Рафинираните въглехидрати като белия хляб и тестените изделия са вредни за сърцето и артериите и водят до натрупване на излишни килограми. В състава си пълнозърнестият хляб и кафявият ориз имат повече фибри, витамини и цинк.

Консумирайте само здравословни мазнини

Не става въпрос за количество, а за качеството на мазнините, които консумирате ежедневно. Проведени изследвания показват, че мазнините от ядки, риба и зеленчуци допринасят за доброто здраве, тъй като тези продукти съдържат Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Когато готвите, използвайте зехтин, орехово и сусамово масло. Включете в любимите си рецепти зърнени храни, ядки, риба и лененото семе. Мазнините са важна част от здравословното хранене, но трябва да се консумират в умерени количества. Здравословните мазнини повишават настроението, предпазват от умора и пазят сърцето здраво.

Хранете се с умерени порции

Понижаването на теглото може да бъде много лесно, необходимо е само да се намали количеството на порциите. Според изследванията, голяма част от хората, се хранят 2-3 порции на всяко хранене.

Дори в заведенията за бързо хранене са се увеличили порциите, за да се задоволят исканията на клиентите. Следете хранителните стойности на продуктите, които консумирате. И използвайте по-малки чинии, за да контролирате порциите си и да ядете по-малко.

Не пропускайте хранене

Ако пропуснете хранене, особено закуската, може да си набавите калориите по-късно. Пропускането на хранене може да доведе до забавен метаболизъм и повишаване на теглото. Отделете време за здравословна закуска. Дори когато се опитвате да отслабнете, никога не пропускайте хранене. Хранете се всеки ден по едно и също време.

Пазете се от елиминационните диети

В случай че любимите ви храни са с високо съдържание на мазнини или са захарни изделия, изключването им от менюто изглежда разумно, проблемът е, че при повечето хора ограничаването им ги прави да изглеждат неустоими.

Специалистите съветват, да не се лишавате напълно от тях, просто ги консумирайте по-рядко. Не забравяйте, че единственият начин сте сигурни, че ядете качествена храна е като си я приготвите сами.