За трети пореден ден в Италия се отчита спад на броя на новите заразени и те намаляват до нивата от 13-ти март, затова вече се обсъжда постепенно отпадане на част от мерките за карантина, за да възстанови постепенно икономическата активност в страната.

Пореден ден спад на заразените в Италия – до нивата от 13 март

Смъртността обаче продължава да е на високи нива, само за 24 часа са отчетени над 600 нови починали с положителни проби за коронавирус.

Положителна тенденция на Апенините е спадът на броя на заразените, които се нуждаят от интензивна терапия до около 3800. Оздравелите също се увеличават и вече са над 24 000.

По света броят на заразените от началото на пандемията вече надхвърля 1,4 млн., като близо 1/3 от тях са в САЩ. В страната на неограничените възможности разпространението на коронавируса се стабилизира до около 30 000 нови заразени дневно, като общият брой надхвърля 400 000.

От тях в тежко и в критично състояние са над 9000 с коронавирус, а починалите са над 12 000. Само за 24 часа е постигнат нов антирекорд от близо 2000 нови смъртни случаи.

В Европа най-много са заразените за изминалото денонощие във Франция, където надхвърлят 11 000, а смъртните случаи са над 1400. В страната тестването изостава, като от началото на епидемията са направени около 225 000 теста на фона на 750 000 в Италия. В САЩ според последваните данни тестовете за коронавирус надхвърлят 1 млн.

В Испания ситуацията продължава да е доста тревожна, но сякаш епицентърът на пандемията в Европа се измества към Франция.

Броят на новите заразени на Пиренеите е два пъти по-малък, отколкото във Франция и е малко над 5000, смъртността остава висок,  над 700 са починали само за денонощие. Направените тестове от началото на пандемията в страната са около 355 000 или над 7500 на 1 млн. души население.

Германия по брой на новите заразени с коронавирус в Европа е на 3-то място, с над 4000, като Франция изпреварва федералната република по този показател.

Смъртността се повиши до над 200 само за денонощие, но остава със 7 пъти по-ниска, отколкото във Франция, а от началото на епидемията в страната потвърдените смъртни случаи са вече над 2000.

От големите държави в Европа единствено в Германия все още починалите с положителни проби за COVID-19 са по-малко, отколкото в Китай, но заразените са повече.

Масово тестване в Австрия и Норвегия и намаляване на новите заразени

В държавите, които планират отмяна на част от мерките за карантина – Австрия и Норвегия, наистина се отчита спад на заболелите до около 200-350 за последното денонощие.

В двете държави обаче тестването е доста по-масово, отколкото у нас. В Норвегия са направени над 100 000 теста, също толкова и в Австрия. Това са над 12 000 теста на 1 млн. души в Австрия и над 20 000 в Австрия.

Новите заразени у нас спадат през последното денонощие и са 16

У нас за последното денонощие се потвърждава спад на заболелите до 16, като при 6 от тях се е наложила хоспитализация. Увеличава се броя на тестваните до близо 500, така броят на заразените вече е над 580.

Преобладаващата част от новите заразени са от столицата – 11. Броят на излекуваните се увеличава до над 40, а случаите на летален изход се увеличават с още един за последното денонощие, като средната възраст остава доста по-ниска от в Италия – 66 години.

Касае се за много млад мъж с положителна проба за коронавирус, на едва 36 години, който е хоспитализиран на 30 март. Развитието на коронавирусната инфекция е наложило интензивна терапия и мъжът е бил поставен на апаратна вентилация.

В анамнезата при постъпването му в болница е белодробна фиброза и трахеостома, които са били вследствие на преживяно ПТП преди няколко години.

Според данните, изнесени вчера следобед от здравното министерство, средната възраст на заразените  леко се увеличава, и към момента е 48 години. Това означава, че най-рисковата група, при които заразяването е най-вероятно, у нас си остават хората в най-активна възраст – 40-49 години. У нас, въпреки задържането на нивата на заболеваемост и по-масовото тестване, не се коментира разхлабване на мерките.