Повечето от нас живеят в забързан ритъм на живот. Всеки ден е необходимо да успяват да стават навреме, да свършат куп неща, да успеят да проведат няколко важни срещи, и да не забравят да похапнат и малко да си починат.

При подобен ритъм на живот много от нас си мечтаят за няколко свободни часове в денонощието. „Как да успявам във всичко?“ – питате себе си и много свои познати.

Отлично разбираме, че не е възможно да удължим денонощието. Но можем да ви подскажем няколко ефективни трика, които ще ви помогнат да успявате във всичко, което сте планирали.

1. Ставайте час по-рано

Сутринта е най-продуктивното време от деня. Организмът ви си е отпочинал и сте готови за предизвикателствата, пред които ще ви изправи настоящия работен ден. Така че защо да прекарвате скъпоценното време сутрин, като се въргаляте в леглото.

В първия час след събуждане ще успеете да направите физзарядка, да прегледате новинарската лента, да приготвите храна или да направите нещо, за което времето не ви е стигнало вечерта.

2. Планирайте

Между впрочем освободеният в резултат на по-ранното ставане час може да се използва за планиране на задачите за следващия ден.

Просто си запишете на лист всичко онова, което желаете да направите и колко време ще ви е необходимо за всеки пункт от списъка. Повярвайте, планирането е много ефективен инструмент за управление на времето.

3. Делегирайте

Безусловно този трик няма да сработи на необитаем остров. Но всички ние сме в обкръжението на много хора. Така че защо да се опитвате да правите всичко сами и да се стараете да контролирате всички процеси.

Помолете познати да направят нещо, което не изисква вашето непосредствено участие. Ще се учудите колко много хора ще бъдат готови да ви помогнат.

4. Определяйте си приоритети

Вероятно за вас е важно да успеете да отговорите на всички писма, да си поговорите с всички колеги, да свършите всичко в работата.

След това трябва да успеете да отидете до няколко магазина, после на курсове по плетене и също така да успеете да изгледате няколко серии от любимия сериал.

Помислете какво от всичко това може да се изключи от вашия списък? Изберете няколко важни и спешни задачи, а останалите делегирайте или прехвърлете за следващ ден.

5. Изяжте жабата

Не, чакайте! Пуснете бедното земноводно! Идиомата „изяж жабата“ означава, че първо е най-добре да се решат най-сложните задачи, или пък това, което не ви харесва.

Направете в първата половина на деня всичко най-трудно и неприятно. Тъй като вечерта ще ви се иска изключително много да отложите тези задачи за следващия ден.

6. Отлагайте с полза

Ако през цялото време отлагате важните неща, то все пак правете нещо, което е полезно за вас. Не желаете да правите отчета за работата ви за тримесечието.

Не желаете да почиствате жилището – направете комплекс от упражнения. Принципно, ако отлагате нещо важно, то не стойте в социалната мрежа, а направете нещо, което е полезно за вас.

7. Контролирайте стреса

Въпреки разпространеното мнение стресът може да се контролира. Мъмренето на шефа може да се превърне в отлична мотивация, развалянето на автомобила – повод да научите на какъв принцип работят двигателите с вътрешно горене.