Поддържането на хубаво, стегнато, мускулесто тяло не се ограничава само до здравословното хранене и редовните тренировки. Всъщност хората, които спортуват усилено и се стремят да живеят активно и наистина им личи, полагат много повече усилия от това просто да хапват пилешко месо и салати и да вдигат тежести.

Всъщност поддържането на мускулесто тяло хич не е толкова лесно. На хората, които нямат подходящите гени, но въпреки всичко са твърдо решени да изглеждат по този начин и наистина успяват, им се налага да претърпяват хиляди неудобства ежедневно за тази цел.

Това обаче рядко се вижда от останалите – те виждат сякаш само и единствено резултата и много често трениращите чуват по свой адрес думи от сорта на: „Просто му/й е вродено.“, „Не е честно да яде пържоли толкова често и да има такова тяло.“ и т.н.

Повечето от хората, които не се занимават със спорт често не разбират през какво минават голяма част от трениращите, които наистина не са надарени с най-добрите гени по рождение.

Това са хора, отказали се да приемат оправдания от сорта на „Имам дебел кокал, затова не мога да отслабна.“ и „Никога няма да сваля килограми, просто защото съм предразположен/а да качвам по принцип.“ Подобни неща не съществуват за някои редовни посетители на фитнес залата, дори и да има някаква доза истина в тях.

Поради тази причина, както вече казахме, на голяма част от трениращите им се налага да се справят със следните неща, за които не много хора дори подозират, в самото си ежедневие:

1. Осъдителните погледи на хората

Трудно е да обясните на баба си, например, че не можете да си позволите точно днес толкова много баница или пък, че няма да хапнете сега с приятели, защото ви предстои кардио тренировка на гладно.

Хората рядко разбират отдадеността, която фитнес залата изисква и най-вероятно ще срещнете страшно много осъдителни погледи, изпълнени с неразбиране и така честото мълчаливо поклащане на глава тип „Прекалено вманиачен си. Спри се вече. Не живееш нормален живот.“

2. Всичките спортни дрехи в гардероба ви

Често активно спортуващите хора имат повече спортни облекла, клинове, анцузи, маратонки и т.н. в гардероба си, отколкото нормални дрехи за навън. Поради тази причина често ще ги срещнете в спортния си вид, дори и в кафенето, в квартала, на работа, ако тя го позволява или ако са учещи – в училище.

Непрекъснатото преобличане също не е за подценяване – много от мързеливите хора мразят факта, че трябва да се къпят по 50 пъти на ден и да се преобличат почти непрекъснато, защото все пак – да вониш на пот не е опция за нито един себеуважаващ се човек, нали?

3. Липсата на пари

Фитнесът струва пари. Здравословната храна струва пари. Така не е особено трудно да се сетим, че поддържането на хубаво тяло струва пари.

Цялото това нещо изисква доста средства и понякога, поради тази причина, много от хората, които нямат особено големи финансови възможности всеки месец се лишават от по нещо, което искат – било то екскурзия или някоя вечер в скъп ресторант с приятели, само и само, за да могат да заплатят фитнес картата си.

Това е едва малка част от нещата, с които много от фитнес маниаците трябва да се справят непрекъснато. Тази частица обаче се е превърнала в част от ежедневния живот на голяма част от тях и затова рядко ще ги видите да се оплакват от нея.

Все пак, всичко е въпрос на приоритети – те сами са си го избрали и го знаят.