Ако работата или домашните задължения са причина за стрес се опитайте да подобрите настроението си, като успокоите ума и релаксирате с помощта на няколко стратегии.

Дана Сантас, инструктор по йога и основател на „Radius Yoga“, споделя седем техники за справяне със стреса. Според нея дихателните упражнения могат да помогнат за освобождаване от стреса и да направят дишането по-лесно.

Научни изследвания, публикувани в „Happify. com“ показват, че хората, които практикуват упражнения водят по-здравословен живот.

Дана Сантас, Филис и Атланта Брейвс описват последователността, която трябва да се спазва при тези йога-техники.

Осъзнаване на дишането в седнало положение

Седнете на стол и поддържайте естествените извивки на гръбнака. Изправете плешките, но не избутвайте гърдите си навън, понеже това ще попречи на способността ви да дишате дълбоко. Раменете трябва да са изправени равномерно.

Вдишайте дълбоко за 5 секунди и издишайте за за 7, по този начин най-ниските дялове на белите дробове ще се изпразнят. Повечето хора вдишват по-дълго време, отколкото издишват, което пречи на правилния обмен на кислород и ви кара да се чувствате „без дъх“ в ситуации на стрес. Тази дихателна техника увеличава капацитета на белите дробове за по-дълбоки вдишвания.

Изправена поза

Застанете изправени и вдигнете ръце над главата си. Разпънете ръцете си на разстояние, така че да заемат позиция като буквата „У“. Направете три продължителни и дълбоки вдишвания. Изследванията, проведени от Ейми Къди показват, че тази поза може да понижи нивото на кортизола в организма, когато се задържи в продължение на две минути.

Поза „Воин“

Изпънете назад с левия си крак, като заемете позиция все едно сте приклекнали. Десния крак трябва да е една стъпка пред тялото, като е прегънат в коляното.

Поддържайте раменете си в съответствие с бедрата, протегнете дясната си ръка назад и наляво като височината на ръцете трябва да е равна на рамената. Погледнете назад, като изпънете лявата си ръка и едновременно с това си поемете 3 дълбоки вдишвания.

Поза „Планина“

След като направите поза „Войн“ направете стъпка напред, като оставите ръцете свободни до тялото. Леко завъртете раменете си, без да извивате гърба или да се прегърбвате. Направете три продължителни и дълбоки вдишвания.

Вдигане на ръце

Направете крачка напред и сгънете десния крак в коляното. Изправете гърба и изпънете левия крак назад. Вдигнете ръцете си над главата, като запазите разстоянието на рамената. Направете три продължителни и дълбоки вдишвания. Направете стъпка назад и повторете поза „Планина“ като си поемете въздух. Повторете упражнението с другия крак и отново завършете с вдишване в поза „Планина“.

Вдигане на краката на стена или стол

Легнете на пода по гръб и поставете краката си на стената или на един стол, като свиете коленете и оставите равномерно разстояние между бедрата. Задръжте тази поза в продължение на десет продължителни и дълбоки вдишвания. Тази поза насърчава притока на венозна кръв и намалява подуването на краката.

Поза за постигане на „вътрешен мир“

Легнете на пода и направете поза „Планина“. Раздалечете крайниците в страни.

Според Дейна: „Това е любимата поза за облекчаване на стрес чрез дихателно упражнение, която се използва от много професионални спортисти."

Вдишайте и издишайте седем пъти. Издишайте, без да правите пауза, докато постигнете вътрешен мир. Повторете това упражнение като на всеки 10-20 нормални вдишвания и издишвания правите едно по-продължително. Тази техника помага за повишаване на наблюдателността и понижава симптомите на стрес.