Дори на издръжливите психически сега не им е лесно. Общият тревожен фон и неяснотите, които ни очакват в бъдеще, могат да ни изкарат от равновесие.

Как да съществуваме в тези смутни времена пълноценно, без да губим нито ден от живота си?

Как да преживеем тези смутни времена

Когато не знаем какво ще се случи утре, преставаме да се замисляме за бъдещето и в по-голяма степен живеем в настоящето. Но и днешният ден е изпълнен със стрес и тревога.

Лошите новини за броя починалите, които постоянно ни заливат, носенето на маски – всичко напомня за това, че светът се е променил и продължава да се променя.

Точно днес, точно сега.

Не ти пожелавам да живееш в интересни времена, този сентенция се счита за китайска, макар и да е възможно да се е появила от културата на всеки един народ. Какво е нужно, за да се ориентираме във всяка нестабилна обстановка, в която дори и времето не тече така, както винаги?

Клиничният психолог Синтия Баум-Бейкър смята, че има 7 думи, които ни помагат да живеем в безвремие.

1.Търпение

За съжаление, през последните години в надпреварата за постижения загубихме тази своя добродетел. Сега е времето да започнем да практикуваме търпение – още повече, че многобройните изследвания, както твърдят Синтия Баум-Бейкър, доказват – най-търпеливите проявяват по-голяма от другите тактичност.

По-рядко си развалят настроението, и изпитват по-голяма благодарност.

Аристотел е писал, че добродетелите не възникват в нас от природата, но ние хората по природа сме свикнали да ги придобиваме. И най-ефективният метод древногръцкият философ е наричал привикването.

Търпението той смята за междинно звено между избухливост и равнодушие. В период на пандемия, когато всички нервничат, дразнят се един на друг или обратно, скучаят, заради ограниченията на карантината, времето да развият търпение, смята Баум Бейкър.

2.Прагматизъм

Ако ви е омръзнало да не знаете какво прави и къде се намирате, заемете с планиране. Обмислете какво да направите утре и вдругиден, и следващата събота.

Това ще внесе нотка новост във всеки един ден, ще разнообрази живота ви.

Дневното разписание също е много важно, сравнява се с музиката – подреденост, ритъм и изкуството на изпълнителя помагат от набора от ноти да се създаде мелодия. Така че всеки от нас може от ежедневния шум да сътвори собствена музика.

3.Медитация

Безкрайното множество от статии съобщават за това колко силно положително въздействие тази практика оказва на психиката на човека.

Медитацията помага за съхраняване на устойчивостта тогава, когато всичко около нас шуми от тревога и агресия.

И дори да ни се струва, че животът ни принципно е лишен от структура, тази практика помага, за да се сдобием с чувство за контрол на случващото се.

4.Перспектива

Днес, както никога е важно да мислим, и да говорим, помнейки за перспектива и избягвайки „черно-бяло” мислене.

Забравете за думите „винаги” и „никога”- тези понятия противоречат на истината за живота. Нито едно състояние, нито една емоция не продължава вечно.

Животът ни е променлив, и дори и днес да ни е трудно или болезнено, това невинаги е така. Това, което чувстваме сега, невинаги – ще бъдем нещо напълно различно след часове, дни, месеци или години.

5.Мотивация

Тъгата и унинието процъфтяват там, където присъства скуката. Намерете това, което ви е интересно. Занимавайте се с това, което ви потапя в състояние на творчески поток, и ще видите, че времето ще потече много по-бързо.

6.Трепет

Какво предизвиква у вас възхищение? Какво пробужда тънките струни на вашата душа? За някого това са прекрасни картини от природата. Някои изпитват трепет, слушайки прекрасна музика или наслаждавайки се на съкровищата на световното изкуство.

А може би препрочитате сборник със стихове, които сте обичали като деца? Давайте си възможност да се наслаждавате на красотата и да се приобщавате към нещо по-голямо от преживяванията на днешния ден.

7.Мъдрост

Светът вече няма да е същият, но това не означава, че не можем да отгатнем какъв ще стане, когато приключи пандемията и си дойдат всички, свързани с нея трудности. Затова не трябва да бързаме със заключенията, да нагнетяваме паника или да изключваме чувствата си.

Умението да бъдем сдържани, възприемчиви е най-добрата противоотрова от стресовите фактори. Преживяваме това смътно време. И е възможно тези 7 думи да помогнат да направим нашите дни по-осмислени и наситени.