Италиански учени предлагат хипертонията да се лекува с помощта на електрически импулси, които се прилагат към определени части на блуждаещия нерв.

Как електрическите импулси преборват хипертонията

Артериална хипертония, или хипертония – синдром на повишеното артериалното налягане – проблем, от който страдат огромен брой хора.

Въпреки наличието на множество препарати против хипертония, с тяхна помощ често не се постига поддържането на оптимално ниво на кръвното налягане.

В тази връзка учените постоянно търсят нови немедикаментозни методи на лечение на това заболяване.

Изследователи от Научноизследователския институт по хоспитализация и лечение на IRCCS Neuromed в Италия провеждат експеримент върху животни, в което показват, че за намаляване на усложненията, предизвикани от артериална хипертония, може да се използва биоелектронна стимулация на блуждаещия нерв.

Учените изхождат от тази роля, която играе имунната система и нейния централен орган, далака, във възникването и развитието на високо кръвно налягане.

В далака се активизират специфични имунни клетки, Т-лимфоцити, които след това попадат в кръвта, мигрирайки към органи, засегнати от хипертонията.

Наблюденията, проведени от авторите показват, че процесът на активация на Т-лимфоцитите – това е резултат от взаимодействието между парасимпатиковата и симпатиковата нервна система на ниво чревен блуждаещ нерв и на нерва на далака.

Биоелектронната стимулация на блуждаещия нерв може да влияе чрез далака на активността на специфичните имунни клетки, участващи в хиперактивацията на Т-лимфоцитите в далака.тоничното увреждане на органа-мишена.

Новият метод преборва хипертонията без лекарства

Биоелектронната намеса може да модулира активацията на лимфоцитите в далака. Това е първата стъпка, показваща възможност да се намесим с електронни средства, без лекарства, в някои фундаментални механизми на хипертонията.

В близко бъдеще ще се постараем да определим конкретни методи на биоелектронна стимулация, които могат терапевтично да влияят на активността на имунната система в далака.

В предходно изследване се установява, че ангионтензин II – хормон, участващ в контрола на артериалното налягане, може да усили нервните импулси, които чрез чревните разклонения на блуждаещия нерв стимулират 

В това изследване те ще получат този ефект, като подават на това разклонение на блуждаещия нерв електрически импулси с определена честота и амплитуда.

Артериална хипертония – това е огромен проблем на общественото здравеопазване, от който страдат около 1 млрд. души по цял свят.

Резултатите показват възможност за разработване на напълно нови, немедикаментозни методи на лечение на хипертония, които помагат на голям брой хора.