Колкото и откачено да звучи, работата на вашия хладилник не е да държи виното студено. Той трябва да забавя растежа на бактерии в продуктите, които поставяте вътре.
Бактерии като д-коли, салмонела и ботулин в храните.
Избягвайте тези 7 често срещани грешки и намалете шанса да станете жертва на хранително натравяне.
1. Поставяне на сурово месо на висок рафт
Следващият път, когато размразявате месо, не ги слагайте на най-високите места във вашия хладилник. Размразеното месо често капе и замърсява храните, които стоят под него, а освен това често в хладилниците по-високото място е по-топло, а това не е хубаво що се отнася до размразено месо.
2. Препълване
За някои, препълнен хладилник е знак на заможност. Но за един микробиолог това е диария, която чака да бъде отключена. Причината? Студеният въздух трябва да се движи, за да се запази храната охладена и предпазена от бактерии, а това няма как да се случи в претъпкан хладилник.
Освен това в такъв вид хладилник ще ви е много трудно да прецените кое е свежо и кое не, защото не можете да прецените кой продукт колко време сте съхранявали.
3. Поддържане на температурата
Кога беше последният път, когато провери температурата в хладилника си? В случай, че не знаеш, по-добре разбери, ако не искаш хладилникът ти да стане квартира за бактерии. Трябва да поддържате ниска температура в тези зони, а във фризера до 2-3 градуса под нулата. Така ще се предпазите напълно от вредителите.
4. Отделянето на плодовете и зеленчуците
Има някои неща, които не могат да бъдат променени (потокът от бактерии например), но има и такива, които могат! Като за начало спрете да миете плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника, а чак тогава, когато сте готови да ги приготвите в дадено ястие или просто да ги консумирате.
Това се дължи на факта, че бактериите обичат влагата. Другият трик е да отделяте плодвете от зелечуците в различни чекмеджета, защото плодовете например излъчват етилен газ, който пък от своя страна кара зеленчуците да се развалят.
5. Съхранение на яйца на вратичката на хладилника
Колкото и изкушаващо да изглежда, спрете и се отървете от този вреден навик. Експертите доказват, че най-неподходящото място за съхранение на яйца е вратичката на хладилника, защото там е твърде топло. По-добре ги приберете заедно с кората в дъното на хладилника, на някой по-нисък рафт!
6. Внимавайте с млякото
Често хората изсипват полупълна чаша с мляко обратно в опаковката, след като са се отказали да я пият. Това е грешно, защото във върнатото мляко вече има много бактерии и агенти, които влизат обратно в кутията и така съвсем несъзнателно някой член на семейството може да получи хранително натравяне или диария.
7. Почиствайте хладилника
По възможност не веднъж годишно. Вярно, досадно е и всички го отлагаме, но трябва. По капачката на кетчупа има много бактерии, кутиите където стои месото също са развъдник, а да не говорим за всички буркани и консерви.
Ако имате възможност, чистете своя хладилник 1 път седмично, с топла вода и сапун или смес от оцет и вода.