Белите дробове на всеки пушач са изложени на много по-голям риск от развитието на рак и други здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания. Всяка една цигара ви доближава още повече до тази плашеща тенденция.

Никотина и катрана в цигарите нанасят множество поражения върху белите дробове и влошават качеството ви на живот. Поради тези причини е добре да се откажете от вредния навик възможно най-скоро. При дългогодишните пушачи в повечето случаи уврежданията могат да бъдат необратими.

При положение, че сте били пушач и сте отказали цигарите или все още сте активен пушач, има начин да прочистите белите си дробове по един напълно естествен път и да намалите поне до някъде щетите, нанесени върху тях от цигарения дим.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат:

1. Консумирайте храни богати на бета криптоксантин

Един чудесен източник на този мощен антиоксидант е прясната царевица. Той е способен да намали риска от развитието на рак на белите дробове. Други източници на бета криптоксантин са портокали, мандарини, праскови, нектарини, тиква и папая.

2. Набавяйте си селен редовно

Селенът е друг мощен антиоксидант, който изчиства белите дробове от събралия се никотин и катран. Бразилският орех е най-добрият негов източник, след това се нареждат риба тон, калмари, херинга и други.

3. Яжте редовно лук

Лъкът предотвратява различни заболявания, а що се отнася за белите дробове, той ги предпазва от развитието на инфекции. Хората, които са с диагностициран рак, могат да се възползват от свойството му да предотвратява образуването на нови ракови клетки.

4. Доверете се на един от най-мощните антиоксиданти – джинджифилът

Редовният прием на джинджифил, под различни форми, може да ви даде доста широк спектър от здравословни ползи. Конкретно за белите дробове, той е много силен инструмент за премахване на токсините, насъбрали се в тях. Ако пиете чай, направен от корен от джинджифил, ще подобрите значително дишането си.

5. Добавете коприва в менюто си

Освен че е добър източник на желязо, копривата извършва дезинфекция на белите дробове и предотвратява появата на различни инфекции в тях.

6. Пийте сок от грейпфрут

Сокът от грейпфрут, наред с другите му положителни качества, ще ви помогне да подобрите дишането си.

7. Правете дихателни упражнения

Точно както правите физически упражнения, за да укрепите другите си мускули, така можете да правите и дихателни упражнения, за да подсилите белите си дробове. Вдишвайте дълбоко, като най-добре е да го правите рано сутрин преди да сте запалили първата си цигара.

Препоръчително е и един път през деня да си отделите малко време, на някое тихо и спокойно място, където да вдишвате да се съсредоточите в това. Поемете си въздух, колкото можете повече и след това бавно издишайте. Направете го няколко пъти. Това не само ще укрепи белите ви дробове, а и ще ви успокои и намали стреса в ежедневието ви.

Всъщност отказването на цигарите е най-доброто нещо, което можете да направите за дробовете и здравето си. Това е доста трудно начинание и изисква много силна воля. Ако все пак не сте готов за това, е добре да следвате горните стъпки, за да осигурите детоксикация на белите си дробове и да ги освободите от насъбралия се катран и никотин.