През последните години хумусът e една от най-често употребяваните храни, а причината дължи на многократните и ползи върху здравето. Според проучванията всяко 1 от 5 американски домакинства съхранява продукта в хладилника си.

Освен че притежава отличен вкус, хумусът може да се използва в рецепти за приготвяне на сандвичи, салатен дресинг, паста или сос за пица, освен това съдържа мощни антиоксиданти и ценни витамини. Ако все още се не сте опитали ястие с хумус има седем причини, които ще ви убедят да го добавите към менюто си.

Хумусът помага да се понижи теглото

Хумусът съдържа много фибри и протеини, освен това ще ви накара да се почувствате заситени и дълго време няма да усещате глад. Въпреки липсата на апетит, хумусът ще поддържа мускулната ви маса, поради високото количество на протеини в състава му.

В проучване, публикувано във вестник „Хранене и хранителни науки“ става ясно, че хората, които закусват с хумус редовно са изложени на двойно по-малък риск от затлъстяване. Ако спортувате активно и хранителният ви план включва повече протеини може да добавите варени яйца към менюто си.

Понижава риска от рак

Хумусът е богат на фолиева киселина. Учените доказват, че тя в отговорна за предотвратяване на някои видове ракови болести, като стимулира клетъчния растеж. Фолиевата киселина се оказва изключително полезна понеже възпрепятства появата на вродени дефекти, някои видове сърдечни заболявания и дори Алцхаймер.

Според изследванията една чаша хумус съдържа една трета от препоръчителния дневен прием на необходимите за тялото витамини.

Предотвратява анемия

Хумусът съдържа две от най-важните съставки при борбата с анемия. Съдържа една четвърт от необходимия дневен прием на желязо. Високото съдържание на витамин С помага за по-лесно усвояване на желязото.

Хумусът е полезен за болните от диабет

Трябва да мине известно време, за да се храносмилат сложните въглехидрати в хумуса. За да останат нивата на кръвна захар стабилни за по-дълъг период и да се избегне появата на вредните шипове, причинени от прости въглехидрати, добавете храни боогати на хумус към менюто си.

В архивите на „Internal Medicine“ е публикувано проучване, според което хората болни от диабет, които редовно консумират чаша бобови растения като нахут подобрят глюкозния си толеранс. Проучването показва, че се понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Хумусът предотвратява риска от съсирване на кръвта

Нахутът е чудесен източник на витамини E и K, които могат да понижат опасността от образуване на кръвни съсиреци, като разреждат кръвта.

Помага за понижаване на лошия холестерол

Хумусът понижава нивото на лошия холестерол благодарение на мощните антиоксиданти в състава му. Проучване на „Академията за хранене и диетика“, в което участват доброволци на възраст между 30 и 70 години, показва, че хората, които консумират нахут всеки ден в продължение на три години понижават нивото на лошия холестрол. При участниците от контролната група не се наблюдава подобрение, в тяхното меню са включени пшенични продукти.

Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Добавянето на богати на хумус храни помага да се избегнат сърдечни заболявания, да се понижи теглото и да се стабилизира кръвната захар. Високото съдържание на фолиева киселина, желязо, белтъчини и други витамини допринася за по-добро здраве на сърцето.