Днес всички търсим начини да изглеждаме по-млади, здрави и красиви. Според много проучвания най-лесният начин да постигнем тази цел е, като започнем да се храним правилно. Добрите храни могат да направят чудеса с тялото ни. Те подсилват имунната система, намаляват сантиметрите на талията, а освен това помагат за изглаждане на бръчките, блясъка на косата и укрепване на крехките нокти. Прочетете кои са най-добрите храни, които винаги трябва да присъстват на вашата трапеза.

Кафе

Освен, че е предпочитан начин за събуждане и ефикасен метод за подобряване на активността, чашата кафе съдържа биоактивни съединения, които помагат да защитите кожата си от поява на меланом (петото най-често срещано раково заболяване в САЩ), според неотдавнашен доклад в списанието на „Националния институт за рака“. Изследователите установяват, че хората които не пият кафе са изложени на по-висок риск от поява на заболяването.  Според проучването консумацията на четири чаши кафе дневно понижават с 20% риска от развитие на злокачествен меланом.

Диня

Любимият през лятото плод е зареден с ликопен. Според основателя на „NutritiousLife. com“ - Кери Гласман: „Това антиоксидантно съединение е характерно за дините и доматите, като им придава наситен червен цвят и помага на кожата да отблъсква щетите от UV - лъченията.“

Нар

Семената от нар съдържат антиоксиданти като витамин C, които предотвратяват появата на фините линии и бръчки и неутрализират свободните радикали. Едно проучване в „Американския вестник по клинично храненето“ установява, че високият прием на витамин С понижава вероятността от изсъхване и поява на бръчки при жените на средна възраст. Количеството на антоцианини, които се съдържат в плода помагат за увеличаване на производството на колаген и придават на кожата еластичност, а елаговата киселина, която е вид естествен химикал, понижава възпаленията, причинени от UV лъчите.

Боровинки

Боровинките са богати на витамини C и E - два от антиоксидантите, които в комбинация озаряват кожата и помагат в борбата със свободните радикали.

Омар

Омарът има високо съдържание на цинк и е известен с противовъзпалителните си свойства. Може да помогне за лечение на редица кожни раздразнения, включително и акне.

Д-р Уитни Боув, клиничен асистент и професор по дерматология казва: „Цинкът ускорява обновяването на клетките на кожата, затова може да се открие в много лекарства против акне.“ Всъщност изследванията показват, че хората с акне имат по-ниски нива на цинк в сравнение с тези с чиста кожа.

Зеле

От дългия списък на хранителните вещества тези зеленчуци съдържат най-много витамин K, който насърчава здравословното съсирване на кръвта, така че кръвоносните съдове около очите да не изпускат.

„Недостатъчните нива на желязо в диетата могат да предизвикат блед вид на кожата“, обяснява д-р Хауърд Мурад, асоцииран професор по клинична медицина в UCLA. За да се извлече максимална полза препоръчва зелето да се консумира варено, а не сурово.

Яйца

Ноктите са изградени от протеини и по тази причина недостигът им може да ги накара да загубят твърдата си структура и да станат по-чупливи.

„Яйцата са добър източник на биотин и витамин В комплекс. Те помагат за метаболизиране на аминокиселините, които са градивни елементи на протеина“, казва д-р Франк Липман, директор на „Eleven - Eleven Wellness Center“ в Ню Йорк.

Авокадо

Има още една причина, която ще ви накара да обикнете този плод и тя е, че съдържа високо количество олеинова киселина и омега-9 мастни киселини, които помагат на кожата да запази влажността си във външния слой като и придават мек, плътен и еластичен вид.