Когато ви заболи зъб, то въпроси какво да правите в тази ситуация не възникват.

Зъбоболът не е възможно да се търпи дълго, и вие ще си запишете час при зъболекар във възможно най-кратък срок, а ако болката е непоносима, то тогава ще направите това незабавно.

Но има стоматологични проблеми, които изискват неотложно решение, но пък повечето хора не търсят зъболекар веднага, или пък изобщо не търсят зъболекар. Ето 7 повода да отидете на зъболекар, колкото е възможно по-скоро.

1. Кървене на венците

Човек може да разбере, че венците му кървят, когато изплюва кръв по време на миене на зъбите или по характерния вкус в устата, който периодично се появява.

Своевременно спиране на измененията във венците и предотвратяването на пародонтоза, означава спасение на зъбите. Известно е, че дори и здрави зъби могат да паднат, ако венците са отслабени.

2. Зъбобол при ядене на сладко

Ако ви заболи зъб, когато ядете сладко, то най-често това е признак на кариес. Можете и да не забележите измененията, и пронизващата болка да се появява само от любимия шоколад.

Но важно е да се има предвид, че зъбоболът от сладкото сам няма да отшуми, и с течение на времето само ще се задълбочава. Това най-често е симптом на пулпит. Засега има какво още да се спасява – бързо при зъболекар.

3. Храна постоянно попада между зъбите

Не става въпрос за случаите, когато ядете жилаво месо или ядки. Но ако редовно след хранене сте принудени да почистване пространството между зъбите, то най-вероятно се образувала кухина.

Кариесът на страничните повърхности на зъбите е един от най-разпространените случаи.

4. Лош дъх

Ако лошият дъх не изчезне след смяна на пастата за зъби, коригиране на хранителния режим, то е необходимо да си запишете час при зъболекар.

Много голяма е вероятността да имате проблеми с венците, или пък кариес, на който досега не сте обърнали внимание. Неприятната миризма от устата свидетелства за процес на гниене.

Ако зъболекарят все пак изключи патология, то следващият специалист, към когото можете да се обърнете е отоларинголога – уши, нос, гърло. Лош дъх може да възникне и при хипогликемия – направите си тест за нивата на кръвната захар.

5. Болки в очите

Често възпалението на пародонта, а и дълбокият кариес, водят до възпаление на нерва. Като болката, която възниква при раздразнение на нерва, прикрива болезнените усещания от мястото на увреждането.

Поради тази причина и човек може да си създаде и погрешно възприятие. Болки или трепнене на очите, усещане за запушен нос в едната ноздра, но без хрема. Ако офталмолог и отоларинголог не видят патология, то тогава е необходимо лечение на зъбите.

6. Хрущене и болка в челюстните стави

Болките в ставите на челюстта могат да бъдат признак на неправилен растеж на мъдрец. Случаите на проблеми с 8-мите зъби не са рядкост.

И ако мъдрецът расте настрани на челюстната става, то това може да доведе до развитие на артрит/артроза. Нищо страшно – просто могат да възникнат проблеми с отварянето на устата.

7. Болки в ушите

Ако дълго лекувате отит, но болките в ушите или само в едното остават, то тогава следва да изключите стоматологичен проблем.

Раздразнението на нерва в челюстта често става причина за болки в съседни органи. Възможно е просто да се наложи премахване на мъдреца.