До 7% от инфарктите днес се регистрират при млади хора. И ежегодно броят на тези случаи нараства.
Заболяванията на сърцето при хора в млада възраст възникват обикновено внезапно и неочаквано.

Но според специалистите организмът по-рано подава определени сигнали, указващи развитието на проблема.

Какви тревожни „звънци“ съществуват и как е възможно да се коригират?

1. Необичайна болка

Един от тревожните сигнали са неочакваната болка в период на физически натоварвания, при ходене в гората се появява чувство за притискане или парене в гръдния кош, в близост до шията или в лявата ръка.

Възможен е и различен характер на пристъп на стенокардия – само неприятни усещания и потръпване на сърцето в състояние на покой.

В повечето случаи това се случва при развитие на исхемична болест на сърцето – хронично заболяване, предизвикано от понижаване на притока на кислород в миокарда, поради увреждане на коронарните артерии, намаляване на техния диаметър при разрастване на атеросклеротичната плака.

В този случай болка може да се появи и в лявата ръка, и в шията, като усещане ще бъде пареща и притискаща. В някои случаи я сравняват със забиване на кол в гърдите.

Задължително следва да се обърне внимание какво е времето навън. Често подобни заболявания се обострят при неблагоприятни метеорологични условия.

Също фактът, че тези необичайни болки могат да бъдат сърдечни, може да се потвърди от това, че се появяват сутрин, например – по време на пътуване до работа. Продължителността на синдрома в този случай е около 5-10 минути.

2. Зъби или сърце?

Понякога могат да се почувстват неприятни усещания в долната челюст. Далеч невинаги трябва веднага да се плашим – това може да бъде обикновен кариес или пулпит.

Но има ситуации, когато този тип болка е сигнал за начало на сърдечни проблеми.

Болки с притискащ характер или парене в долната челюст, особено възникващи в стресови ситуации, трябва да привличат вниманието ни.

При натоварване сърцето работи по-бързо, и съответно му е необходимо по-голямо количество кислород.

Ако в артериите има атеросклеротична плака, която свива техния лумен с 50% или повече, то се развива исхемия – кислороден глад, на миокарда.

Поради тази причина се появява и болков синдром. Миокардът сигнализира за съществуващ проблем.

Установяването, че зъбоболът е предизвикан именно от проблеми със сърцето, е възможно по няколко признаци.

Болките в долната челюст, а понякога и в зъбите са с различен характер – място на образуването на болката в един или в друг зъб е невъзможно, боли цялата челюст.

Такива проявления са тясно свързани с физическо или емоционално натоварване. Болковият синдром отшумява или в състояние на покой, при стабилизация на артериалното налягане, или след прием на препарати, бързо, предизвикващи разширяване на коронарните артерии на миокарда.

3. Проблемен стомах

Болките в стомаха днес на познати на повечето хора, за съжаление, те са се превърнали в обичаен спътник на съвременния начин на живот, за който е характерно несвоевременното хранене, яденето на вредна храна и много нервничене.

Но понякога болки в епигаструма възникват и при исхемична болест на сърцето. Ако на човек го безпокоят киселини, дискомфорт в коремната област, свързан с приема на храна или при продължително гладуване, възможно е това да е болка, свързана с патологии на стомашно-чревния тракт.

Но при поява на този симптом – на киселини, при бързо ходене, изкачване на стълби, което не е свързано с храненето, то е необходимо спешно да се обърнете към кардиолог.