Аромата на ванилия е един от любимите на много хора. Свързва се, обикновено, с приятната миризма, която се носи от някоя сладкарница или пък с любимия лосион за тяло.

Естествено, ванилията не е почитана от всички, поради характерния си аромат, но пък днес ще ви убедим, че със сигурност, освен с разпознаваемия си мирис, може да се похвали и с ценните си здравословни качества.

1. Мощен антиоксидант

Доказано е, че етеричното масло от ванилия, успява да неутрализира свободните радикали, като предпазва тялото от вредните им влияния. Така, прилагайки маслото вие си подсигурявате допълнителна защита срещу злокачествено преобразуване на клетките, хронични заболявания, бактерии и вируси.

2. Благоприятства здравето на стомашно-чревния тракт

Маслото от ванилия успява да балансира ензимната дейност и да балансира нивото на киселините в стомаха. По този начин, може да се предпазите от гастро-езофагиален рефлукс или да успокоите симптомите, на вече появил се такъв.

3. Бори се с алкохолизма

Сигурно сте изненадани, но се оказва, че специалистите по алтернативно лечение, са установили, че терапията с ванилово масло помага в борбата с алкохолното пристрастяване. Добавяйки го към различни храни (предимно сладки) или използвайки го за ароматерапия, маслото от ванилия може да успокои силното желание за алкохол.

Смята се, че може дори да успокои пристъпите на абстиненция, благодарение на седативния му ефект.

4. Силен афродизиак

Проучвания са показали, че етеричното масло може да подобри либидото. Препоръчва се при еректилна дисфункция, липса на сексуално желание и импотентност.

5. За красива кожа

Не е случайно, че в множество кремове за лице и тяло, както и в доста душ гелове, основна съставка е ванилията. Освен, че ухае добре, тя може да редуцира пигментациите по кожата и бръчките.

Препоръчва се и при акне. Не бива, обаче, да нанасяте чисто масло от ванилия, директно върху кожата.

Пробвайте да добавите няколко капки в кремовете за лице, душ гел или лосион за тяло.

6. Лекува безсъние

Трудното или невъзможно заспиване са сериозен психологически и здравословен проблем. Ако сте в капана на безсънието, пробвайте ванилово масло – то има успокояващ ефект върху нервната система и въздейства върху емоционалното благосъстояние.

7. Прави домашните десерти по-здравословни и вкусни

За вкуса и аромата, носещ се от кухнята – няма какво да обсъждаме ?

Оказва се, че добайки ванилово масло към кексовете, кремчетата и всякакви други десерти, ние ги правим и по-здравословни.

Това е така, защото ванилията редуцира вредните бактерии от храната и подпомага храносмилането, а и понижава киселинността в стомаха. Освен това, запазва храната по-свежа, за по-дълго.