За разлика от други заболявания, много патологии на очите с годините протичат незабелязано. Човек не чувства болка, не забелязва, че зрението се е влошило, а болестта с времето прогресира.

Например, катаракта се развива до 10-15 години без явни признаци. Глаукома също дълго не се проявява, но разрушава зрителните органи. Не е възможно сами да заподозрем развитието на опасните заболявания на очите.

Само специализирана диагностика в офталмологичен кабинет или клиника може да открие патологичните изменения.

Катаракта и глаукома – сивите кардинали на очните заболявания

Особеност на глаукома и катаракта е в това, че дълго протичат безсимптомно, без да предизвикат болка и дискомфорт. Катаракта обикновено започва от периферията на лещата, без да засяга центъра.

Затова на човек му се струва, че със зрението не всичко му е наред и не трябва да се провери. Глаукома също дълго време не дава признаци за себе си. Липсата на симптоми обаче не означава, че не е необходимо да се посети очен лекар.

Какви са последствията от отлагане на лечението на катаракта и глаукома

Когато катаракта обхване центъра на лещата, остротата на зрението значително се понижава.

Лещата, която пречупва светлината, навлизаща в окото, постепенно губи своята пропускателна способност, и човек се сблъсква с понижаване качеството на зрението.

Появяват се характерни симптоми – жълтеникава мътна пелена пред очите, загуба на яркост, удвояване, влошаване на зрението в сумрак и през нощта.

Явен признак на катаракта е това, че човек трудно чете и пише, дори с обичайните си очила.

Понижението на остротата на зрението на фона на катаракта не е свързано с нарушения на рефракцията, а с помътняване на лещата, което е невъзможно да се коригира с оптика.

Катаркта може да завърши със слепота

Понижението на остротата на зрението не е най-лошият сценарий за развитие на катаракта. Това заболяване влиза в първата тройка за основните причини за слепота. Засегната от катаркта леща не само помътнява, но и се увеличава като размер, става плътна и твърда като камък.

На този фон се нарушава отокът на вътреочна течност, в окото се повишава налягането. Патологичният процес може да предизвика вторична глаукома.

Глаукома – това е опасно заболяване, което съвременната медицина не може да излекува напълно. Хората с глаукома са принудени да живеят с това заболяване цял живот.

Катаракта и глаукома често се развиват заедно. При катаракта лещата не само помътнява, но се увеличава като размери, което затруднява циркулацията на вътреочната течност.

Последствието е развитие на вторична глаукома. Случва се и катаракта да се появи на фона на глаукома. В двата случая е необходима хирургична интервенция. С капки и таблетки тези заболявания не могат да се излекуват.

Защо се развиват катаракта и глаукома – могат ли да се предотвратят

Основната причина за развитие на катаракта са измененията от напредването на възрастта. Лещата се състои от белтъци и от колаген. Под влияние на възрастовите изменения се извършва денатурация на белтъчните молекули.

Това води до нарушение на метаболитните процеси, до натрупване на агрегати в мембраните на лещата, в междуклетъчната среда и до помътняване на тъканите.

Предотвратяване помътняването на лещата е невъзможно. Офталмолозите казват, че ако хората живееха до 120 години, то катаракта би се развивала при всички. От старостта не може да се избяга.

Защо се развива глаукома

Засега причините не са известни. Може да се говори само за факторите, които могат да предизвикат заболяването – наследствена предразположеност, възраст на 55 години, захарен диабет, ниско артериално налягане, заболявания на ретината, късогледство, далекогледство средна и висока степен.

Много хора се обръщат към лекар едва тогава, когато вече са загубили зрението в едното око и частично на второто. Редовната диагностика и преглед при офталмолог предотвратяват този изход от заболяването и запазват зрението.

Основната опасност от глаукомата – това е слепотата.

Съвременно лечение на глаукома и катаракта

До скоро при глаукома е трябвало постоянно да се слагат капки – по разписание всеки ден. Днес консервативната терапия все още е актуална, но в арсенала на офталмолозите има по-съвременни и технологични антиглаукомни операции, целта на които е естествено възстановяване на течностите в окото.

Едновременно лечение на катаракта и глаукома

В съвременните клиники изпълняват лечение на катаракта и глаукома в рамките на една операция. Първо се отстранява помътнялата леща с имплантиране на изкуствена – интраокулярна, след това се извършва хирургично лечение на глаукома. Не е необходимо извършване на две операции, което натоварва двойно организма.

Запазването на зрението след 50 е възможно само по един начин – всяка година преглед при офталмолог и преминаване на качествена диагностика на съвременно оборудване.