Изпитвате силна ненавист към зеленчуците? Възможно е просто да ги приготвяте неправилно. Предлагаме ви 7 съвета, които ще ви помогнат да направите зеленчуците задължителна и любима част от своето меню.

Има хора, които просто ненавиждат зеленчуците, освен картофите и се стараят да ги изключат от своето меню. Въпреки това те са неизменна част от здравословното хранене.

Ето и 7-те съвета, които ще ви помогнат да погледнете по друг начин на зеленчуковите ястия и салати, да ги включвате редовно в менюто и действително да се влюбите в тях.

1. Ако не обичате нещо това означава, че просто не умеете да го приготвяте както трябва

Възможно е от детството да ненавиждате моркови или да смятате тиквата за въплъщение на злото.

Най-често това се случва, защото родителите не ви приготвяли вкусно този зеленчук и са ви насилвали да ядете това, което всъщност не обичате.
Не бързайте, дайте на мразения от вас зеленчук втори шанс.

Например, много от нас не обичат варено брюкселско зеле, но никога не са опитвали да го изпекат, докато придобие златист цвят. Ако направят обаче, ще се уверят, че така е в пъти по-вкусен.

Някои обичат зеленчуците сурови или варени, а така получават повече витамини. Но ако това просто не е за вас, не бързайте преждевременно да се отказвате от зеленчуците, защото можете да ги приготвяте по различни начини – да ги изпечете, да ги използвате за направата на салати.

2. Не знаете как да ги приготвяте – запечете ги

Повечето от зеленчуците стават с пъти по-вкусни, ако се запекат, така ще съхраните полезните витамини, но ще ги направите по-хрупкави, което ще ви кара да ги ядете с наслада.

Можете да добавяте печени зеленчуци във всяко ястие, което готвите.

3. Не ви харесва зеленчуковото ястие, тогава добавете бекон

Почти всички зеленчуци се съчетават с бекон – сладък картоф, зелен фасул, тиквички, кромид лук, карфиол, домати, броколи и други.

4. Приготвяйте зеленчуците своевременно, за да не плесенясват в хладилника

И така, купили сте много различни видове зеленчуци, разпределили сте ги в отделни кутии в хладилника. Ако предварително не сте измислили как да ги приготвите, най-вероятно ще останат недокоснати, докато в тях не се зароди нова форма на живот.

За да извлечете максимум ползи за здравето от зеленчуците, е добре да ги приготвяте веднага.

5. Салатите – невинаги са толкова голяма трагедия

Това не е прясното и мързеливо блюдо, което хората ядат, за да започнат здравословен начин на живот. Ако направите салата с любимите ви зеленчуци, съвсем няма да бъде излишна на трапезата ви, и дори напротив.

6. Подправките са всичко за вас, а чесънът е най-добрият ви приятел

Отличен начин да заобичате зеленчуците е да използвате подправки, ароматни билки и чесън.

Розмаринът, шафранът и кимионът са подходящи за всяко ястие от печени зеленчуци, а джинджифилът, чесън и соевият сос добавят азиатски нотки към храната.

Навярно, 80% от хората, ненавиждащи зеленчуци, просто не са опитвали да ги изпекат с подправки и чесън.

7. Нормално е да ненавиждате някои зеленчуци

Въпреки че всеки зеленчук може да се приготви много вкусно, има и такива, които просто няма как да обичате. Не ви харесва техният вкус, аромат, и вие няма да ги ядете под никакъв предлог.