Съвременната медицина разполага с обширен арсенал от лабораторни изследвания за диагностика на всевъзможни патологии.

Едно от тези изследвания е изследване на изпражненията с копрограма, позволяваща откриване на заболявания на стомашно-чревния тракт с различна етиология.

В основата на този метод стои изучаването на физическите, микроскопичните и химическите свойства на изпражненията на човека.

Доколкото фецесът представлява краен продукт на храносмилателните процеси по разграждане на храната, усвояване на хранителните елементи и евакуация впоследствие на продуктите от обмена от червата, анализът копрограма играе важна роля в диагностиката на заболявания на стомаха, на черния дроб, на панкреаса, на дебелото и тънкото черво.

Понякога външни фактори могат да повлияят на резултатите от изследването, което да доведе до тяхната неправилна оценка. Поради тази причина един от основните въпроси, възникващи у хората относно изследването копрограма, как правилно да се подготвят за него и как точно се дава материал за него.

Седмица преди процедурата е необходимо да се прекрати приемът на всякакви лекарствени препарати, влияещи на храносмилането и усвояването на храна.

Тук се отнасят слабителните средства, рициновите и вазелиновите масла, храносмилателните ензимни препарати, субцитратите на бисмута и т.н.

Изследването не трябва да се провежда по време на менструален цикъл, при кръвотечение от хемороиди, а също в рамките на 2 дни след колоноскопия и рентгеноскопия с воден разтвор на барий.

Също преди даването на материал за изследване е необходимо придържането към определена диета – приблизително около 5 дни – картофено пюрета, твърдо сварени яйца, хляб от пшенично брашно, млечни продукти, малко количество плодове, зърнени каши.

Материалът за изследване се събира самостоятелно от пациентите, след това се поставя в чист контейнер – от пластмаса или от стъкло с капак, който позволява херметично затваряне на съда.

Ако биологичният материал е влизал в контакт с дезинфекциращи почистващи средства или съдържа примеси от урина, не се допуска за изследване.

Показания за извършване на копрограма

Изследването е необходимо с цел диагностика на цяла съвкупност от патологични състояния:

• Възпалителни заболявания в стомашно-чревния тракт с различна етиология;
• Нарушение на киселинно образуващата функция на стомаха, ензимна активност на панкреаса и на червата;
• Дисбактериоза – състояние на микробен дисбаланс в чревната микрофлора;
• Ускорена евакуация на продуктите от обмена;
• Синдром на раздразненото дебело черво, язвени или алергични колити;

Разшифроване на копрограмата

Разшифроването е важно не само за диагностични, но и за лечебни цели, тъй като помага за оценка на ефективността на провежданото лечение.

При здрав човек фекалните маси са с кафяв цвят, без остра миризма и са с плътна консистенция. В тях липсват всякакви слузести компоненти, жилки кръв или остатъци от не добре смелена храна.

След оценка на оценка на макроскопичните параметри се провежда микроскопично изследване.

Определя се каква е концентрацията на мускулни влакна във фекалните маси, на неутралните мазнини и мастни киселини, клетки от злокачествени образувания, от съединителна тъкан, епитела, яйца на паразити.

Норма е пълното отсъствие или много малко количество от указаните елементи.

При разшифроване на копрограмата при деца критериите за норма малко се отличават. Така например, при тях е допустимо във фекалиите да има малко количество мастни киселини и на неутрални мазнини, а самите изпражнения могат да бъдат с кафяв, жълт или сиво-жълт цвят.

Консултация с гастроентеролог по въпросите на показанията на копрограмата

Въз основа на данните специалистът определя дали има нужда от лечение.