Ако често си задавате въпросите: „защо гърдите ме болят понякога?“, „защо не мога да намеря сутиен, който да ми пасва?“ и още много други, не се притеснявайте - имаме обяснение за вашите най-належащите проблеми, свързани с гърдите.

Как трябва да се храним, за да бъдат гърдите ни здрави?

Сюзън Диксън е епидемиолог и специалист-диетолог в Портланд, Орегон. Тя съветва да се яде разнообразие от растителни храни, включително тези:

Ядките са богати на фитостероли, които са използвани в лабораторни и животински проучвания за инхибиране на развитието на тумора“, казва Диксън. „Някои видове (включително орехи) съдържат мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на възпалението.

Кръстоцветни зеленчуци като зеле, броколи и брюкселско зеле са изобилстваща храна от глюкозинолати. Това са химикали, които се разделят на съединения и се използват при инхибиране на развитието на раковите клетки.

Жените, които ядат 10 или повече грама пресни гъби на ден са изложени на 64% по-малък риск от рак на гърдата, според китайски проучване през 2009 г.

Растенията като боб и леща също са богати на фитостероли. Изследване на Харвардския университет показва, че жените, които ядат бобови култури най-малко два пъти седмично са изложени на 24% по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които ги консумират по-малко от веднъж месечно.

Защо гърдите увисват?

Вярно е, че когато остаряваме сухожилията, които придават красива форма на гърдите губят колагена и еластина с напредване на възрастта.

Трябва ли винаги да нося сутиен? Мнението, че сутиенът може да се предотврати увисването на гърдите е напълно погрешно, според Дан Милс, вицепрезидент на Американската асоциация по естетична пластична хирургия. Изключение може да се окаже спортния сутиен. Ако през тренировките не използвате спортен сутиен, съединителната тъкан може да се влоши с течение на времето.

Знаете ли, че ултравиолетовите лъчи понижават количеството на колагена? Трябва ли да си направите ултразвук? Ако имате плътни гърди е по-трудно за рентгенолога да забележи признаците на рак при мамография. Изчислено е, че извършването на допълнителен ултразвуков скрининг на 10 000 жени с плътни гърди и отрицателни мамографски изследвания би предотвратило само около четири смъртни случая и ще изисква около 3500 ненужни биопсии.

Кое наистина се отразява на рака на гърдите?

Контрол на раждаемостта? BRCA гени? Наднормено тегло? „Вашето тегло е от особено значение в периода на постменопауза, преди това повечето от вашите естрогени се произвеждат в яйчниците“ обяснява Тереза Бевърс, медицински директор на превенцията в Университета на Тексас „Anderson Cancer Center“ в Хюстън. „Но след менопаузата, повечето от вашия естрогени се произвежда от мастните клетки, така че колкото повече мазнини имате, толкова повече естроген ще произвежда тялото ви“.

Липсата на движение

Около 49 000 случая на рак на гърдата всяка година са свързани със заседнал начин на живот, според изследване, представено на годишната среща на Американския институт за изследване на рака 2011.

Вашата възраст

Възрастта е ключов фактор за рака на гърдата. Доказано е, че около две трети от инвазивни видове рак на гърдата са открити при жени на възраст 55 или повече години.

Генетиката има значение

Специалистите са доказали, че в 10 на сто от случаите на рак на гърдата причината е наследствена обремененост.

Внимавайте с алкохола

Ако обичате аперитивите, бъдете предпазливи, защото алкохолът влияе върху риска за развитие на рак на гърдата. Изследванията показват, че две или три питиета на ден увеличава риска от това заболяване с 20 на сто.