Здравето, безопасността и поведенческите съвети на вашите четирикраки партньори са от огромно значение, за да им осигурите спокоен начин на живот.

Освен, че са най-добрите приятели на човека, кучетата могат да бъдат най-верните ви партньори по време на тренировка, понеже винаги са готови да прекарват повече часове с вас, имат повече енергия и често са готови с каишка в устата, за да изминат няколко километра с вас.

Знаете ли как може да обучите вашето куче да тича с вас?

Също като хората, кучетата се нуждаят от ежедневни упражнения за подобряване на здравето и жизнеността. Според статистиката американските домашни любимци, около 52% от кучетата са с наднормено тегло или затлъстяване. Когато тичате вземете кучето си на каишка с вас, това е един от начините и двамата се движите повече. Дори и ако мислите, че кучето ви е твърде бързо или бавно, за да тича с вас, трябва да измине малко време преди да започнете да тичате заедно.

Ако сте решили да тичате с домашния си любимец, трябва да помислите за здравето на кучето си. Възрастните кученца могат да имат проблеми със ставите. Породите с къси крака не са в състояние да се справят с темпото, което искате да поддържате, докато по-големите са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, което може да доведе до артрит. Ако имате космат приятел като чихуахуа, булдог или мопс тичането може да изисква твърде много усилия.

Консултирайте се с ветеринарен лекар

Ако не сте сигурни дали кучето ви може да тича прекалено дълго се консултирайте с вашия ветеринарен лекар. Ветеринарът може да ви даде съвети за безопасен и здравословен план. Лекарят може да промени диетата на домашния ви любимец, за да подобри постиженията му свързани с разходките, които продължават дълго време.

Внимавайте, ако домашния ви любимец е в крехка възраст

Тичането върху твърди повърхности може да увреди ставите и костите на кученцето, които не са напълно оформени, все още. Малките породи като джак ръсел териер вероятно биха могли да тичат на писти предназначени за по-големи кучета. Ако вашето кученце продължава да расте или не е започнало да тича с все още, посъветвайте се с ветеринарен лекар за това, кога е безопасно да започне.

Както при хората, така и при животните натоварването не може да започне рязко. Намерете начинаещ  план за обучение, който доведе до сигурен прогрес тренировката на вас и вашето куче. Много от тези планове комбинират интервали от ходене и тичане, така че има достатъчно време за активно възстановяване.

Преди да определите правилното темпо за вашата тренировка, поне няколко минути ходете пеш или бягайте бавно. Подгряването на мускулите е страхотна идея за вас и вашето куче, освен това ще предотврати нараняванията.

Тичайте по пътеки вместо по асфалтирани пътища

Тичането по „черни“ пътеки ще бъде по-лесно адаптирането на вашия домашен любимец. Той ще може да се порадва на природните забележителности, миризми и звуци, може би повече, отколкото на тротоара във вашия квартал.

Не забравяйте за защитата от кърлежи

Времето, прекарано на открито с кучето ви, може да ви изложи на риск от ухапвания на кърлежи. Защитете себе си, като носите спрей и дълги чорапи, а за домашния си любимец вземете необходимите медикаменти.