Лятото е сезонът на вкусните, екзотични и атрактивни плодове, но ако очаквате бебе, трябва да внимавате какви плодове ще консумирате.

Повечето тропически плодове имат топлинно отражение върху организма, което не е препоръчително при бременност.

За да сте сигурни, че ядете правилните храни, се консултирайте с лекар. Ако не можете да избягвате напълно тези плодове, ограничете до минимум консумацията им, понеже някои от тях могат да предизвикат спонтанен аборт и да застрашат здравето на бебето и майката.

Сливи

Сливите са изключително богати на каротин, а всеизвестен факт е, че навлизайки в тялото се образува витамин А, който подобрява здравето на очите. Сливите са богати на хранителни вещества, като протеини, желязо, мазнини, фосфор, калии и други, които имат ефект върху детоксикацията на тялото.

Въпреки полезните свойства на сливите, ако сте бъдеща майка, избягвайте консумацията им, поради загряващата функция върху организма. При бременност, сливите могат да предизвикат обриви, което застрашава здравето на детето и бъдещата майка.

Лонган

Лонганът е много сладък и ароматен плод, затова е любим на много хора. Важно е да знаете, че по време на бременност, жените не трябва да го консумират, защото може да доведе до запек. Похапването на този плод ще загрее тялото ви и ще затрудни нормалното развитие на плода, като може да доведе до кървене, стомашни болки или спонтанен аборт.

Праскови

Прасковите са богати на захари, протеини, цинк, пектин и други. Въпреки това, този плод също има функцията да загрява организма, като съществува голям риск от кървене при бременните жени.

Другият риск от консумацията му се дължи на мъхестата му обвивка, която предизвиква дразнещ ефект в гърлото, причина за поява на алергия или дрезгаво гърло. Ако все пак, сте решили да ядете праскови, задължително обелете мъхестата част.

Личи

Още древните народи са познавали и обичали този сладък плод, те са открили подмладяващите му свойства. Бременните жени обаче трябва да го избягват, поради високото захарно съдържание. Плодът е опасен за дамите, предразположени към диабет или наднормено тегло. Подобно на останалите плодове и личи има топлинен ефект върху тялото.

Гуава

Гуавата е предпочитан плод от много жени, благодарение на приятния си вкус. Горещата или охлаждаща функция на гуавата, зависи от сорта и. Някои видове съдържат голямо количество вода, те не са толкова слади, дори леко киселеят и охлаждат.

При бременност, консумирането на плода, без да се отстрани кората, води до запек. Сортовете, за които е характерен много сладък вкус, имат топлинна функция, затова бременните жени трябва внимателно да избират подходящия сорт.

Карамелена ябълка

Захарната, позната още, като карамелена ябълка е вид ароматен, тропически плод с умерено сладък вкус. Този плод не предизвиква усещане за тежест, затова е любим на жените. Има топлинна функция върху тялото, което го прави неподходящ при бременност.

Звездна ябълка

В задушният летен ден, звездната ябълка зарежда тялото с енергия и необходимите му витамини. Въпреки полезните качества, обаче, тропическият плод трябва да се избягва от бъдещите майки, защото има топлинна функция. Ако ядете плодът с кората, това ще предизвика запек.