Забелязали ли сте, че когато пътувате със самолет, храната има различен вкус?

Проучване на Катя Москвич разкрива причината за промяната на вкусовите рецептори, когато сме високо над облаците.

„Първите промени при височина над 30 000 фута се появяват при обонянието и вкусовите рецептори“, казва Ръс Браун. „Ароматът е комбинация от двете и нашето възприятие за солено и сладко се променя, когато сме в кабина под налягане“.

По време на полет всяка храна или напитка променя вкуса си. Според професор Чарлз Спенс, специалист по експериментална психология в Оксфордския университет, причините промяна са липсата на влага, пониженото въздушно налягане и фоновият шум.

Когато сте на борда на самолет, атмосферата в кабината влияе на обонянието. При височина от 30 000 фута, влажността е по малко от 12%.

Проучване, проведено от Дружество „Фраунхофер“, в Германия, с инициатор авиокомпанията „Луфтханза“, показва, че комбинацията от липса на влага и ниското налягане понижава чувствителността на вкусовото усещане на сладките и солените храни с 30%.

Изследването е проведено в специализирана лаборатория, където въздушно налягане е понижено и симулира височина на самолет от 35 000 фута. Лабораторията е проектирана да симулира звука на двигателя и вибрацията на седалките, за да се доближи експеримента до начина на хранене по време на полет.

Резултатите от проучването са много интересни, понеже разкриват, че засегнати от височината са само сладките и солените вкусове. Вкусовете, които са кисели, горчиви или пикантни почти не се променят.

Учените, доказват, че 80% вкусовото усещане, не се определя от вкусовите качества, а от миризмата на храната. По време на полет, обонянието ни не работи правилно и усещаме храната като по-безвкусна.

Приготвената храна за авиокомпаниите е подсолена малко повече от тази в ресторантите. Според изказване на Браун за американските авиолинии „подправката е от огромно значение, за да се гарантира добрият вкус на храната. Често рецептите се модифицират с допълнително количество сол“.

Готвачът на авиокомпанията „United Airlines“, споделя, че използва „живи вкусове и аромати“, за да направи храната по време на полета по-вкусна.

Според психолозите ароматът се определя не само от носа и устата, но също и от слуха. Резултатите са от изследване установило, че хората, които се хранят под звуци на силен фонов шум, усещат по-слабо вкуса на солени и сладки храни. Друг интересен резултат от проучването е, че силният шум прави храната по-хрупкава.

Фоновият шум в самолетите достига 85 децибела и това влияе различно на всички вкусове. Подправките като кардамом, лимонова трева и къри имат по-интензивен вкус от солта и захарта.

Оказва се, че задачата на готвачите, приготвящи храна във въздуха за няколко стотин души, е доста трудна, понеже трябва да се спазват определени стандарти за безопасност при приготвянето на храната.

По време на полет, храната е опакована предварително и това оказва влияние върху вкуса й. От съображения за сигурност, авиокомпаниите не позволяват да се използват микровълнови печки. Храната се затопля с помощта на конвектомати, които издухват струя горещ въздух.

За да подобрят качеството на храната, авиокомпаниите започват да експериментират с приготвяне на храни, които са в среда под налягане.