Важно е винаги да бъдем придирчиви към съветите, които прилагаме относно нашия начин на хранене.

Когато става въпрос за съвети, трябва предварително да ги проучим, понеже могат да ни повлияят зле. Ако сте сигурни за някои от съветите, разгледайте списъка с най-лошите начини за хранене, които задължително трябва да игнорирате.

Постенето

Постенето често се рекламира като средство за бързо отслабване, начин за забавяне на стареенето или прочистване на тялото. Научна обоснованост определя този начин за отслабване като опасен, тъй като понижава нивата на кръвната захар, води до храносмилателни, психологически проблеми, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Отслабване с червен пипер

Лютивия червен пипер притежава силни терапевтични ефекти. Помага при мигрена, алергии, храносмилателни проблеми, лош дъх и болки в ставите. Нещо повече, използвал се е като популярно средство за отслабване.

Проучванията са доказали, че лютивият червен пипер може да помогне при отслабване, като ускорява метаболизма, но ефектът му не е достатъчно силен, за да се използва самостоятелно като добавка за отслабване.

Отслабване с кокосово масло

Тъй като кокосовото масло съдържа здравословни мазнини, то със сигурност трябва да бъде част от всяка диета за отслабване. Противно на очакванията на привържениците на този метод за отслабване, учените не са открили доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Единственото нещо, което е доказано, че кокосовото масло е много по-здравословно от другите растителни масла.

Отслабване с отрицателни калорични храни

Марулите и целината се смятат за отрицателни калорични храни. Това значи, че изразходвате повече калории в дъвчене и храносмилане, отколкото печелите от тях. Ако се добавят към салатата, са изключително полезни, но по отношение на изгаряне на калориите са вредни. Диетите, които изцяло се състоят от зеленчуци, често водят до недохранване.

Отслабване чрез лишаване от въглехидрати

Някои видове въглехидрати водят до увеличаване на теглото. Това, например, са белият ориз и белият хляб. Премахването на тези храни от вашата диета със сигурност ще ви помогне да отслабнете. Няма научно изследване, обаче, което да установи, че лишаването от въглехидратите в пълнозърнестите храни и варива помага да отслабнете.

Загуба на тегло чрез отказване от глутен

Изследване доказва, че глутенът е причина за напълняване. Освен това, когато преминете към безглутенова диета, се отказвате от продукти, които доставят на организма полезни хранителни вещества. Консултирайте се с вашия лекар, за да разберете дали сте чувствителни към глутен.

Загуба на тегло чрез физически упражнения на празен стомах

Активността във фитнеса на празен стомах със сигурност може да ви помогне да отслабнете, но не и по начина, по който повечето хора мислят. Когато сте гладни, тялото ви изгаря мускулна маса, за да се снабди с енергия, а запасите от мазнини остават непокътнати.

По този начин, вместо да отслабнете здравословно и да запазите мускулната си маса, вие ще навредите на тялото си. Не трябва да се отказвате от храни като овес, кисело мляко с плодове, белтъци, плодови шейкове, киноа или кафяв ориз.

Преди да преминете към определен диетичен план, старателно проучете дали действително оказва ефект. Каквито и диетични съвети да ви дават, задължително се консултирайте с лекар, за да избегнете здравословни проблеми и да постигнете загубата на желаното тегло и здравни цели.