Вероятно на повечето от нас ни се струва, че всички успешни бизнесмени са задължително рационални, мислещи трезво хора.

Но неотдавна група психолози от Калифорнийския университет в Сан Франсиско огласи сензационни резултати от изследване, при което беше открита връзка между успеха в предприемачеството и душевните разстройства. За това съобщи известно американско издание.

Всяка гениалност е патология

Ръководителят на изследователската група професор Майкъл Фримън от медицинското училище към Калифорнийския университет в продължение на 10 години поддържал отношения с търговци, основали успешен бизнес.

Около 1/3 от тях, по оценка на учения се отнасяли към определен психотип, предразположение към девиации, тоест отклонения.

Впоследствие Фримън и неговите колеги провели изследване, по време на което 49% от запитаните бизнесмени признали за наличието у тях на симптоми на неврологични и душевни разстройства като синдром на дефицита на вниманието и хиперактивността – СДВГ, биполярно разстройство на личността, различни фобии и зависимости.

Останалите, по техни думи, не страдали от проблеми с психиката страдали от едни или други душевни заболявания.

На пръв поглед, това е парадокс – понеже повечето хора смятат, че за вземания на решения в бизнеса се изискват уравновесеност и адекватно мислене. Но всяка гениалност, включително и във финансовата сфера, това е патология, а не норма, смятат експерти.

Човек, който не страда от проблеми с психиката, разбира се, може да се занимава с бизнес, но едва ли ще достигне истинските върхове. За да спечели човек действително много пари, то се изисква нестандартен тип мислене, а то се обуславя от някаква психическа аномалия.

Психичните отклонения съвсем не е задължително да бъдат ярко изразена мания или депресия. Така при отделния човек е възможно да се наблюдават слабо изразени симптоми на шизофрения, но същевременно те биват компенсирани от силни способности за емпатия и креативен начин на мислене.

Леката „странност“ понякога дава на хората по-добри комуникативни умения, способност да мислят оригинално, харизматичност… Всички тези черти превишават и компенсират леката лудост, характерна за генните в бизнеса, както и тези в науката и изкуството.

„Бизнесмените, на които ние се възхищаваме, изглежда също произлизат от същия генофонд, от който са хората с явни психически отклонения. Те трябва да са способни да се адаптират много добре в обществото, в противен случай те не биха се издигнали толкова високо в него “ – коментира Фриман.

Законът за компенсациите

Същевременно патологията не следва да е отишла твърде далеч. Човек, чиято психика е разрушена, едва ли би могъл да управлява бизнес, да води преговори и т.н. Затова за психичните отклонения на богатите се носят легенди.

Така например са много митовете за милионерите и милиардерите, броящи всяка една монета. Може би първенството в това държи финансистката от Чикаго Хенриета Хоуленд Грийн.

Разказват, че макар и да имала милиони, те била наела евтино жилище и не затопляла овесената каша на котлона на готварската печка, а на батерията и дори веднъж търсела цяла нощ изгубена марка за 2 цента, която да залепи на плика. Когато синът ѝ Гриййн си наранил крака, едва не му го ампутирали, тъй като тя 3 дни прекарала в търсене на безплатна болница.

Известно е, че мисис Грийн починала на 82 години от удар през 1916 година, когато разбрала, че нейната готвачка е предплатила бутилка прясно мляко. Нейното състояние се оценявало на 100 милиона долара.