Кога се развалят яйцата или млякото, това е очевидно. Някои продукти и битовата химия на пръв поглед имат неограничен срок на годност. Но най-често това не е така – продуктът може да загуби полезните си свойства, а това ще стане опасно за здравето, макар и ние да него забелязваме.

Ето няколко неочаквани примери:

1. Картофи

Обикновеният картоф, както и другите растения от семейство картофови – например доматите и патладжаните, съдържат в своя състав опасният токсин соланин.

В картофите с добро качество неговото количество е минимално и безвредно, но ако са били съхранявани твърде дълго, особено на слънце, успели са да покълнат или да се развалят, то количеството на вредното вещество се увеличава до такава степен, че може да нанесе сериозна вреда на здравето.

2. Подправки

На опаковките на сушените подправки може да се види срок на годност 2-3 години. След това по-голямата част от подправките загубват своите вкусови качества. При неправилно съхранение – например във влажно помещение, този процес протича по-бързо.

3. Ликьор

Затворената бутилка ликьор може да се съхранява много дълго. Но е вярно и че с течение на времето напитката няма да подобри своите качества както виното.
Но ако вече сте отворили бутилка, не е желателно да съхранявате повече от година, тъй като ликьорът загубва вкусовите си качества, а понякога става и опасен.

4. Почистващи препарати на хлорна основа

Да почистите на замърсена повърхност със средството за почистване можете преди и след изтичането на срока на годност, който е определен от производителя. Но препаратът загубва с течение на времето постепенно загубва своите дезинфекциращи свойства.

За дезинфекция се препоръчва да се купуват нови препарати на всеки 3 месеца.

5. Слънцезащитни средства и такива срещу насекоми

Кремовете и спрейовете, предпазващи от ултравиолетовите лъчи, започват да загубват своята ефективност около 3 години след датата на тяхната производство. Ориентирайте се по датите посочени от производителя – само в тези срокове обявената защита от директната слънчева светлина ще ви бъде осигурена.

6. Разклонители и удължители

На електрическите разклонители вие едва ли ще намерите срок на годност, но специалистите препоръчват те да бъдат сменяни на всеки няколко години, а при лошо качество и големи натоварвания на прибора и по-често.

Ако вие забележите, че самият разклонител или проводник, който излиза от него е започнал да загрява и е променил цвета си – това е повод незабавно да го смените, за да избегнете пожар.

7. Спирала за мигли

С течение на времето в спиралата се натрупват все повече бактерии, които вие несъзнателно въвеждате в опаковката всеки път, когато я нанасяте върху миглите.
Тези бактерии могат да станат, например, причина за конюнктивит.

Препоръчва се смяна на спиралата за мигли веднъж на 3 месеца, още повече, че именно към този момент тя започва да изсъхва и да вече е доста по-малко ефективна.

8. Лосиони и тоници

Сроковете на годност е важно да спазват, когато става въпрос за всякаква козметика. Но специално внимание следва да обръщате на овлажняващите средства, които след 2-3 години стават практически безполезни.

Не се препоръчва използването на кремове и лосиони в стъклени опаковки – всеки път, когато се докоснете до тях, вие внасяте бактерии в тях. Ако използвате такива средства следва да имате предвид, че техният срок на годност е много по-малък от този написан на опаковката.