Страдате от тайнствена болка в гърба и не можете да разбере на какво се дължи това?

Причините за страданието ви могат да бъдат комплексни - от начина, по който прекарвате деня си в офиса, през храната, която ядете, до вида матрак, върху който спите.

Значение за доброто здраве на гърба имат и редовните занимания със спорт. Но хората рядко си дават сметка, че болката в гърба се дължи на изградени в годините вредни навици, които пряко влияят върху състоянието на гръбначния стълб.

Ето осемте най-разпространени вредни привички, които увреждат гърба.

Спите на стар матрак

Качественият матрак служи 9-10 години. Кога сте сменяли последно вашия? Замислете се, дали старият матрак не е причина за вашите беди.

Вземете си матрак, който да не е нито прекалено мек, нито прекалено твърд. Най-добре е да е с мемори пяна - той поддържа гръбнака в идеално равно положение.

Носите тежка чанта

Гърбът най-добре усеща дали носите тежка чанта - независимо дали става дума за професионални фотографи, които в чантата си носят тежък апарат и обективи, или пък за жени привърженички на обемистите дамски чанти.

Тежката чанта на едното рамо изкривява гърба и нарушава равновесието. По-добре е да носите лека чанта - теглото й не бива да превишава 10% от вашето собствено тегло. Ако пък е нужно да носите допълнителен багаж - опаковайте го отделно и го носете с другата ръка, за да има баланс.

Носите обувки на висок ток

Високата платформа на обувките кара стъпалото да се отклонява назад, създавайки напрежение в ставите и гръбнака. Съвсем равната обувка също е вредно. Правилото е жените да носят обувки с петсантиметрово токче.

Тънкообидни и злопаметни сте

Все още се сърдите на колегата си, който се е пошегувал с новата ви прическа? Заради стаяването на обидата може да страда вашият гръб.

Изследователите са доказали, че тези, които рядко изпитват злоба, обида и тъга, по-рядко изпитват и болка. Обидите ни измъчват не само емоционално, но и физически.

Започнете, като се опитвате да прощавате дребните обиди, поощрявайте положителните мисли и намирайте доводи в полза на прошката.

Седите по цял ден

Приятно е да се работи на бюро в уютен кабинет, но е и вредно. Ако имате възможност, работете над стойката си, за да намалите натоварването на гърба с 40%.

Другият вариант е да работите, облягайки се на креслото под ъгъл от 135 градуса, за да намалите напрежението в гръбнака.

Следете главата да не е наклонена напред, когато работите на компютър. Добре е мониторът да е на нивото на очите ви.

Емоционално преживявате нещата

Вашето тяло изпитва стрес заедно с вас - страдат мускулите на гърба и шията. Колкото по-дълго сте под стрес, толкова повече мускулатурата се намира в състояние на спазъм, което води до болка.

Вече съществуват много способи за справяне със стреса - физически упражнения, медитация или гореща вана. Изберете по свой вкус.

Пропускате спорта

Физическите упражнения са важни за доброто състояние на мускулатурата на гърба. Ако той не е трениран, ще му е трудно да издържа теглото на тялото и по този начин се стига до увреждания.

Тренирайте мускулите на гърба и на стомаха. Отлично действат умерените кардиотренировки, пилатесът и силовите упражнения.

Ядете вредна храна

Не е новост това, че висококалоричната и слабо питателна храна води до натрупване на тлъстини. А излишното тегло означава и излишно натоварване на гърба.

Появяват се болки и в кръста, а освен това затлъстелите хора по-често страдат от остеоартрит. Ще се почувствате много по-добре ако просто отслабнете с 5-10% от сегашното си тегло.