Ние редовно приемаме лекарства – пием таблетки, поставяме си инжекции, използваме капки и приемаме различни сиропи.

Но какво действие те произвеждат в организма? Защо лекарството може и да не подейства? Какви грешки правят самите пациенти?

Малко хора се замислят за това как именно „работи“ едно лекарство, когато приема таблетки за едно или друго заболяване.

Още по-лошо е, когато лекарството не се изписва от лекар, а се приема самоволно, тоест провежда се самолечение, неправилното използване на лекарствените средства и за формирането на лекарствена устойчивост – това са глобалните проблеми, които могат да доведат до това, че вече лекарствата няма да действат и човечеството ще остане един на един със сериозните заболявания.

Как работи едно лекарство? Какво именно се случва, когато то попадне в организма?

За начало следва да се отбележи едно нещо – важно е да се различават лекарствените от нелекарствените средства. Лекарството – това е, което притежава лечебно действие, тоест вещество, което лекува нещо или излекува. При това лечебното действие на препарата задължително е необходимо да бъде доказано.

Всичко, което притежава различно действие, например биологично, но не лекува, по определение е биологично активна добавка. В това е принципна разлика, но днес има сериозно объркване у пациентите.

Въпреки че днес в законодателството разликата между лекарство и биологична добавка е ясно определена и на всяка опаковка биологично активна добавка, по-известни у нас като хранителни добавки, има надпис: „Не е лекарство“, за съжаление хора или не четат това или не разбират разликата.

Принцип на действие на лекарствата – това е много сложен въпрос и за да се отговори на него е необходимо да се прочете не една лекция. Лекарствата са огромно количество, много са и лекарствените форми и всички медикаменти се прилагат по различен начин и механизмът на действие на всеки е различен и заболяванията са огромни количества.

Ако говорим за способи за прилагане, то условно лекарствата могат да се разделят на такива, които се поглъщат – това са таблетки, сиропи, хапчета и такива, които се абсорбират по други начини, например се прилагат парентерално, тоест заобикалят стомашно-чревния тракт – чрез инжектиране на вената, в мускула или под кожата.

Също така лекарството може да се абсорбира в устната кухина, класически пример за това е нитроглицерина, които се всмуква под езика. Също лекарството може да се абсорбира до други начини чрез други лигавици, например като свещ през правото черво.

От това как лекарството попада в организма на човека зависи и това какво ще се случи по-нататък. Ако препаратът се въвежда венозно, то активно му лекарствено вещество веднага попада в кръвта.

Този метод обикновено дава най-бърз ефект. Ако лекарството се поглъща по-нататъшния сценарий зависи от самия препарат. Следва да се отбележи, че лекарството съдържа не само активно вещество, но и множество други компоненти, ингредиенти, помощни вещества.

Лекарството във форма на таблетка попада в стомаха, където започва да се разтваря и се разпада и чрез специалната система на кръвния поток попада в черния дроб.

А какво се случва по-нататък – вече е по-сложно за обяснение, поради това, че някои лекарства преминават през черния дроб направо, тоест без да се превръщат в друго вещество, а други претърпяват много сложни изменения. Например, те могат да се преобразуват в някаква междинна форма.