В кухнята си вероятно разполагате с хлебна сода, която използвате за приготвянето на домашни тесетни изделия, а може би имате и кутийка в хладилника си, за да абсорбира миризмите.

Оказва се, че този важен за вашата кухня продукт, който струва стотинки, може да се използва и като евтина алтернатива на множество скъпоструващи СПА процедури.

Хлебната сода има няколко невероятни приложения в домашната козметика, които помагат да имаме по-гладка коса, по-свежа кожа и по-бели зъби.

Средство за почистване на косата

Когато мусовете, серумите, спрейовете и другите продукти се наслоят върху косата ви, тя може да стане леко лепкава на допир и да придобие изтощен вид. Хлебната сода идва на помощ: посипете ¼ количество хлебна сода към редовната си доза шампоан. Измийте косата и изплакнете както обикновено. След като приключите, косата ви ще бъде по-лъскава и по-лесна за оформяне.

Алтернатива на сухия шампоан

Ние обичаме сухия шампоан за сутрините, когато сме се успали, за бързото дооформяне на прическата след фитнеса, за горещите летни дни, когато в 5 следобед косата ни е вече мазна.  Когато трябва да изглеждате прилично за секунди, а нямате флакон със сух шампоан под ръка, поръсете няколко щипки хлебна сода върху корените на косата си, разрошете косата и след това разрешете с четка.

Средство за почистване на четката за коса

Погледнете по-внимателно четката си за коса и може тотално да се отвратите от това, което видите, че се е отложило в основата на косъмчетата на четката. Вместо директно да я запокитите към кошчето за боклук, отстранете тези остатъци, като накиснете четките и гребените си в съд с топла вода с една чаена лъжичка сода за около 20 минути. Изплакнете и ги оставете да изсъхнат върху кърпа, преди отново да ги използвате.

Скраб за лице

Обичате ли чувството за дълбоко почистена кожа, което получавате след използването на скраб за лице с микрочастици? Тези продукти може да правят чудеса за кожата ви, но в същото време причиняват и ред вреди на околната среда.

Миниатюрните пластмасови топченца се промъкват през системите за филтриране на водата и се отправят към реките и океаните, представлявайки заплаха за рибите и другите животни. Но има и безопасна алтернатива.

Направете си свой собствен ексфолиращ скраб за лице, като използвате хлебна сода. Направете паста от три части хлебна сода  и една част вода. Разтъркайте я върху лицето си с нежни кръгообразни движения, след това изплакнете с топла вода.

Ексфолиант за тяло

Кожата ви ще изглежда уморена и без блясък, ако позволите на сухите мъртви клетки да се наслоят на повърхността. Ускорете подмяната на клетките и придобийте цялостен блясък, за който да ви завиждат, като ексфолирате тялото си веднъж седмично. Не е необходимо да купувате скъп ексфолиант, направете си го сами с хлебна сода, като използвате същата формула, както и за лицето: една част вода към три части хлебна сода.

Средство за почистване на автобронзант

Случвало ли ви се е да си сложите автобронзант, очаквайки да получите летен бронзов загар, а вместо това да се окажете с оранжева кожа или грозни ленти по кожата? Следващият път, когато имате проблем с продукт за изкуствен тен, не е необходимо да го чакате да избледнее. Използвайте формулата за ексфолиант за тяло – една част вода към три части хлебна сода, с който нежно да го отстраните от кожата си.

Дезодорант

Ако имате чувствителна кожа, можете да използвате хлебна сода на прах, вместо дезоторант, купен от магазина. Хлебната сода неутрализира киселините и основите, като по този начин премахва миризмите. В същото време няма да остави петна по дрехите ви, като повечето средства против изпотяване.

Избелване на зъбите

За по-бели зъби без всички химикали, съдържащи се в комплектите за избелване на зъби в домашни условия, просто поръсете в дланта си хлебна сода, потопете в нея навлажнена четка за зъби и търкайте зъбите си в продължение на около минута. Все пак не трябва да използвате хлебната сода като заместител на пастата за зъби. Пастите съдържат флуорид, който е важен за предотвратяването на появата на кариес.