Затова че гладуването е много полезно и може да излекува множество заболявания и на човечеството е известно отдавна.

За това свидетелства крилатата фраза на древногръцкия философ Сократ, който казвал, че най-добрата подправка към храната – това е гладът. Голяма мъдрост се крие в това изказване.

Защо на човека му е нужно да гладува?

Това се дължи на факта, че съвременните хора често преяждат, консумирайки храна в много по-големи количества, отколкото е необходима на техния организъм.
За да си представите визуално обема на вашия стомах, е нужно да доближите една до друга своите длани, свити във формата на шепа.

Именно такъв обем има вашия стомах в спокойно неразтегнато състояние. И такова, в идеално случай, трябва да бъде количеството на храната, което приемате наведнъж, за да не го разширявате и съответно да не го натоварвате.

Но ако си спомним, че в България традиционното хранене се състои от първо, второ и десерт, то веднага ни става ясно, че такова количество храна в нашите шепи няма как да се побере. А това означава, че ние натоварваме нашите стомаси от самото ни детство.

Освен това, съвременната хранително-вкусова промишленост във всеки хранителни продукти, образно казано, добавя различни овкусители, подправки, подсладители, в резултат на което храната приема толкова апетитен вкус, вид и миризма, че ние ядем и не можем да се спрем, докато чинията ни не остане празна.

И въпреки че на повечето от нас ни е известна притчата, че от масата трябва да ставаме малко гладни, а не малко повече от заситени и знаейки, че усещането за ситост идва 20-30 минути след храненето, ние все пак продължаваме да преяждаме.

С времето неизбежно човек развива гастрити, колити, холецистити и прочие заболявания на стомашно-чревния тракт и на жлъчните пътища, а също и затлъстяване, диабет, хипертония и други заболявания.

Човек започва да боледува, организмът бързо се износва, а това означава, че и старее по-бързо и съответно намалява продължителността на живота.

Еднодневното гладуване – полезно или вредно

Най-добрият начин да разтоварите своя организъм и да го прочистите от излишните натрупвания – мазнини, шлаки, токсини и отрови е да му дадете почивка.

В пряк смисъл на думата еднодневният отказ от хранене може да бъде наречено гладуване само отчасти.

Класическото гладуване предполага преустановяване на приема на храна за не по-малко от 3 денонощия с пълно преустановяване на храносмилателния процес, когато започва дълбоко очистване на организма с развитие на цианотична криза.

Ползи за здравето от еднодневното гладуване

Преустановяване на приема на храна в продължение на 24-36 часа един път в седмицата, по-скоро може да бъде наречено разтоварване или кратък отдих. Но независимо от краткото време на въздържание от хранене, ползата от него е огромна.

Това се дължи на факта, че когато ние ядем през целия ден на нашия организъм не му остават, нито време, нито сили да провежда каквито и да е „очистителни дейности“. Тъй като той не успява да усвои всички хранителни вещества, той принудително ги отлага в мастни депа, от които впоследствие се образуват нови мастни клетки.

Именно поради тази причина хората затлъстяват при неправилен хранителен режим. Затова, когато в продължение на 24-36 часа в организма не постъпва храна, се появява дългоочакваната възможност за очистване и преработване на остатъчните вещества.