Ябълковият оцет представлява ябълков сок, който по пътя на ферментацията се е превърнал в оцет.

Важно е да се отбележи, че по време на този процес, най-добре е да използвате органични ябълки. Сокът от тях не бива да е загряван, нито филтриран, за да се запазят важните витамини и минерали на ябълката непокътнати.

Ябълковият оцет, освен че е подправка към салати, супи и ястия, има редица полезни свойства. Най-известното от тях е, че помага при отслабване. Знаем ли кои са здравословните ползи от ябълковия оцет?

1. Убива чревните бактерии и предотвратява кандидоза

Оцетната и ябълчна киселина помагат на функционирането на чревната флора. Също така те имат антимикробни, антигъбични и антибактериални свойства, така че те помагат в контролирането на инфекции като кандидоза.

2. Подсилва имунната система

Тъй като състоянието на вашата чревна флора е тясно свързано с имунната система, е логично, че умножаването на положителните бактерии основно ще я укрепи. Антивирусните свойства на ябълчната и оцетната киселина предпазват организма от общи заболявания като настинка и други. Пиенето на ябълков оцет ще изчисти вашата лимфна система и ще помогне за предотвратяването на алергии.

3. Помага при регулирането на нивото на захарта в кръвта

Всъщност основното съединение в ябълковия оцет, което забавя усвояването на простите въглехидрати в организма, е оцетната киселина. Това впоследствие води до понижаване на нивото на кръвната захар.

Също така, ябълковият оцет може да подобри съдържанието на инсулин в организма. Ябълковият оцет има антигликемичен ефект. Учените твърдят, че това е добра превантивна мярка при пациенти с висока устойчивост на инсулин.

4. Помага при високо кръвно налягане

Някои от проучванията, проведени върху животни са доказали, че ябълковият оцет намаля високото кръвно налягане. Ябълковият оцет помага за увеличаване на производството на азотен оксид в организма, а това причинява отпускане на кръвоносните съдове.

5. Помага за намаляване на теглото

Оцетните киселини в ябълковия оцет го превръщат в лек за всички онези излишни килограми, които сме натрупали. Ябълковият оцет също потиска трупането на мазнини и липиди в организма, което помага и за прочистването на черния дроб. Пиенето на ябълков оцет намалява апетита.

6. Намалява лошия дъх в устата

Както вече споменахме, ябълчната и оцетната киселина имат антибактериални свойства, които помагат да се унищожат всички тези вредни бактерии в устата, отговорни за лошия дъх. 20 секунди гаргара с ябълков оцет ще ви помогне да направите дъха си свеж и приятен.

7. Ябълковият оцет е от полза за вашата кожа

Ябълковият оцет е напълно естествена съставка, която е много по-малко вероятно да има вредни ефекти върху тялото ви, отколкото грубите и потенциално вредни химикали, намерени в масовите продукти за кожата. Той помага при проблеми като акне и балансира нивото на PH в кожата.

8. Помага за подобряването процеса на храносмилане

Микс от чаша ябълков оцет и вода може да ви помогне да подобрите храносмилането значително. Просто смесете една супена лъжица ябълков оцет с голяма чаша вода, като трябва да се изпие около 15 минути преди ядене. Това ще помогне на храносмилателната система да разтвори по-фективно веществата.

Добър съвет е да използвате непастьоризиран ябълков оцет, защото пастьоризираният е лишен от много полезни хранителни вещества.

Непастьоризираният ябълков оцет е изпълнен с полезни минерали като ябълчна киселина, ензими, оцетна киселина, пектин, аминокиселини и много други. Пийте тази смес няколко пъти на ден преди всяко ядене, ако искате да се отрази положително на храносмилането.