Случвало ли се е да излизате сутрин от дома си и след това половин ден да се опитвате да си спомните дали сте затворили и заключили входната врата?

Може би, понякога сте осъзнавали, че сте влезли в някоя от стаите на жилището си, без да знаете защо?

Всичко това са признаци, че живеете по инерция, на автопилот.

Животът по инерция напомня на автомобилен криуз-контрол, дава ви възможност да мислите по-малко. По този начин, колата сама определя скоростта и на вас ви остава само да я управлявате и да се стараете да не се блъснете в нещо.

Същото може да се случи и с вашия живот. Включвайки автопилота, вие живеете своя живот пълноценно, а просто се надявате, че всичко ще бъде нормално. С други думи вие не сте заинтересовани от това да вземате съзнателно решения, а просто очаквате всичко да се случва така, както е било винаги.

8 начина да разберете, че живеете на автопилот

1. Постоянно „прескачате“ от един вид дейност към друг, без да правите дори и кратки паузи. Освен това чувствате дискомфорт, ако не сте заети с нищо. Много ви е трудно да се спрете и да не правите нищо.

2. Понякога не можете да си спомните за това, което сте правили. От сутринта вие сте направили няколко различни неща, но привечер не можете да ги изброите. Много хора считат, че това е признак на стареене или на умора, но всъщност вие просто не обръщате достатъчно внимание на това, с което се занимавате.

3. Вашият мозък постоянно натрапчиво ви заставя да преминете към следващите действия или задачи. Дори когато разговаряте с някого, една част от вас слуша събеседника, а другата размишлява за срещата, която ще се състои след половин час. Всъщност, това е един вид денонощен мултитаскинг.

4. Общувайки с някого, вие не гледате към събеседника си постоянно, а през цялото време отклонявате погледа си – ту на страни, ту към часовника, ту към телефона. Вие не обръщате на хората, с които говорите, максимум внимание.Някои в такива ситуации мислят, че на вас им е скучно и безинтересно с вас.

5. Присъединявате се към хората, дори и ако всъщност не желаете това. Например, група колеги отиват да гледат някакъв нов сериал и вие отивате с тях, въпреки че не сте почитател на теленовелите. Понякога вие имате своите си причини. А понякога отивате просто защото всички отиват да гледат този сериал.

6. Съпротивлявате се срещу новите идеи или напълно ги отхвърляте. Например, някой от колегите ви предлагат нововъведения, за да направят работата ви по-продуктивна. Вие не приемате техните нововъведения, дори и без да сте се запознали във всички нюанси. Вие сте на принципа – „Защо да се променя нещо, което и така работи?“

7. На вас ви харесва, когато всичко протича, така както е протичало винаги. Не обичате нововъведенията и промените. Посещавате едни и същи ресторанти, купувате автомобили с едни и същи марки, вашият отпуск винаги протича по еднообразен начин и на вас не ви харесва идеята нещо да се променя. На вас ви харесва всичко да бъда, така както е сега и е било.

8. Нямате си и понятие на къде върви вашия живот. Ако ви питат какви са ви житейските цели, то отговорът ви е – „очаквам да се пенсионирам“ или „не знам“.