Никоя майка не иска детето ѝ да се разболее в първите седмици на новата учебна година, които са толкова важни. За щастие да се борите с микробите и бактериите при връщането в училище е въпрос на практикуване на някои основни здравословни навици. Ако имате нужда да си ги припомните, можете да погледнете най-важните от тях, представени от Центъра за контрол на заболяванията. Те са подходящи за родители и учители, за да знаят как да контролират разпространението на болести в училище и вкъщи.

Започнете учебната година правилно

Заведете детето си при лекар, за да направите годишния физически преглед. А докато сте там, потърсете информация за това кога трябва да се върнете за годишната противогрипна ваксина.

Ръцете долу

Децата винаги взимат интересни решения, като да си бъркат в носа или да си търкат очите с мръсните си ръце. Тези навици са абсолютно забранени, когато става въпрос за предотвратяване на заболяване. Експертите смятат, че болестите се разпространяват като с мръсни ръце се търкат или пипат очите, носа и устата. Научете децата си да държат ръцете си далеч от лицето.

Мийте ръцете си често

Ако не се мият редовно, ръцете са толкова мръсни, колкото тоалетна. Всъщност да научите детето си да мие редовно ръцете си, е един от най-добрите начини да го предпазите от разболяване. Според Центъра измиването на ръцете е добро и ефикасно, ако човек ги сапунисва за най-малко 20 секунди, затова научете децата да правят това, когато са на училище.

Практикувайте основните неща

Можете да предотвратите разпространението на микроби като поддържате имунната функция в добро състояние. Настоявайте детето ви да спи поне 8-10 часа през нощта, да пие много вода и да яде повече плодове и зеленчуци.

Дезинфекцирайте огнищата на микроби

Дори и да не можете да дезинфекцирате местата в училище, със сигурност имате пълната свобода в дома ви. Обърнете внимание на дистанционното управление, дръжките на вратите, ключовете на лампите и пластмасовите играчки.

Задръжте болните вкъщи

Ако децата ви се разболеят, можете да направите живота на друг родител по-лесен – нека болните да си останат вкъщи, за да се предотврати разпространението на болестта в училище.

Научете ги да прикриват кашлицата с ръка

Да, децата трябва да прикриват устата си, когато кашлят. Но не трябва да го правят с дланите си. Научете ги винаги да пазят устата при кашляне или кихане, за да не се разпространяват микробите по въздуха или чрез капчици. И нека правят това при свивката на лакътя, а не в дланите на ръцете, с които пипат навсякъде около себе си.

Научете ги да знаят кога споделянето не е добра идея

Да споделяш с другите е наистина чудесна ценност, на която трябва да учим децата си. Да споделяш храната си обаче обикновено е лоша идея, когато си в училищния стол. Възможно е ръцете на връстниците на детето ви да са мръсни и да пренесат микроби върху неговата храна, дори и неговите собствени да са чисти. Нещо повече –сандвич, замърсен с болест, която се пренася с храната, може да доведе до диария на всички деца от масата. Затова споделянето не винаги е грижа за другия.