Всеки знае, че овесената каша е по-здравословна от купа зърнени култури със захар, а салата е за предпочитане пред сочен бургер. Но знаете ли, че някои така наречените здравословни храни водят до напълняване? Тези здравословни възможности, изложени по рафтовете в магазините за хранителни стоки са пълни с калории. Ето най-често срещаните продукти, които водят до заблуда.

Салатни сосове

Салатите са направени от зеленчуци, които предоставят основни хранителни вещества и често са включени в различни диети. Но когато добавите ядки, настърган кашкавал, крутони или крем за салати, може да саботирате диета си. Задължително прочетете етикетите, понеже повечето салатни сосове съдържат около 300 калории на порция. Изберете сосове, които не съдържат натрий и ги добавете в малки количества.

Зърнени храни

Знаете ли, че любимите ви зърнени закуски могат да донесат на организма ви повече вреди, отколкото ползи? Дори тези, които са богати на фибри и не съдържат мазнини и зърнени култури могат да бъдат заредени със сушени плодове, което е причина за увеличаване на броя калории. Комбинирайте зърнената култура с пълномаслено мляко, пресни плодове и ядки и ги консумирайте на закуска.

Замразено кисело мляко

Замразеното кисело мляко е любимо лакомство през пролетта и лятото за хора, които са на диета. Но замразеното кисело мляко може да съдържа висок процент калории и захар, особено когато са комбинирани с ядки и сироп. Ако обичате замразените лакомства, опитайте се да си приготвите сами шейкове с пресни или замразени плодове и нискомаслено кисело мляко.

Сушени плодове

Сушените плодове съдържат осем пъти повече калории от свежите. Дехидратирането на плодовете увеличава плътността им, по този начин консумираме повече от нормалното количество. Най-популярните марки добавят захар и други консерванти, които увеличават броя на калориите.

Плодов сок

Дoбавената захар забавя метаболизма и да създава среда, която насърчава запасяването с мазнини. За да намалите приема на захар, не консумирайте сладки и спортни напитки, трябва да ограничите дори 100% плодов сок. Задължително предварително прочетете етикетите и се придържайте към умерени количества, за да не повлияете отрицаtелно на здравето и теглото си.

Млечни храни

Млякото е богат източник на калций, протеини и други основни хранителни вещества, но пълномаслените сортовете ще саботират усилията ви за отслабване. Придържайте се към нискомаслени млечни храни като обезмаслено мляко и обикновено гръцко кисело мляко. Избягвайте млеката с добавени плодове, понеже имат високо съдържание на захар и не са толкова полезни за организма, колкото изглеждат.

Мюсли

Мюслито съдържа овес и ядки, полезни за сърцето, но често към тях се прибaвя масло и захар, които увеличават броя на калориите. Една малка купичка мюсли може да съдържа най-много 500 калории, затова ако не може да си приготвите сами любимото си мюсли, по-добре е да го изключите от списъка на храните, които консумирате най-често.

Оризови питки

Оризовите питки не съдържат голямо количество мазнини, имат ниско съдържание на калории, но също така нямат фибри и протеини, затова е препоръчително да ги избягвате. Те са леки и хрупкави и не предоставят никаква хранителна стойност, за това няма да ограничат глада ви. Единствено ще добавите калории към дневния си прием, затова изберете друга нискокалорична алтернатива като къдраво зеле, риба тон, пшеница или сушени боровинки.