Всеки знае, че нормалната човешка урина е жълта на цвят, но много често се чудим какво означава, когато течността е с напълно различен цвят.

Промяна на цвета, помътняването и появата на кръв в урината може да предизвика паника и тревога, тъй като ни кара да смятаме, че нещо нередно става в тялото ни. Ако сте любопитни за това какво можете да научите, само като погледнете в урината си, четете нататък.

Как изглежда нормално урината?

Нормалният цвят на урината може да варира от полупрозрачножълт до кехлибарен, той се дължи на пигмента урохром. Урината е стерилна течност, която се изхвърля от тялото и е продукт на клетъчния метаболизъм.

Върху цвета и количеството на отделяната урина може да влияят някои храни и напитки, както и много болести. Когато урината става по-тъмна, това обикновено е знак, че не получавате достатъчно течности. Но това не е причина за тревога. Всичко, което трябва да направите, е да пиете повече течности, за предпочитане вода.

Колкото по светла и прозрачна е урината, толкова по-здрав е организмът ни. Светложълтият цвят показва, че тялото ни е правилно хидратирано, а това е типично за тези, които редовно пият вода. Все пак внимавайте – твърде светлата урина може да е знак за свръххидратация, или водна интоксикация. А увеличеното отделяне на ясна урина, без адекватен прием на вода, може да бъде признак на диабет.

Някои може често се чудят защо тяхната урина се избистря след прекомерно пиене на алкохол. За това има лесно обяснение - алкохолът е диуретик, което означава, че повишава скоростта на отделяне на урината. Тъй като пиенето на алкохол ви кара често да посещавате тоалетната, тялото ви извлича вода от други органи.

Проблемът е в това, че заедно с течностите, вие изхвърляте важни електролити от тялото си. Ето защо прекомерните количества алкохол ви карат да се чувствате зле или ви оставят с лошо главоболие.

Отклонения в цвета на урината

Понякога урината излиза много извън светложълтата до кехлибарена цветова схема. Ето какви могат да бъдат възможните цветове на урината и какво означават те:

Зелено или синьо

Това се дължи на нещо, което сме погълнали. Някои храни, напитки и лекарства имат способността да оцветяват урината в тези цветове, особено ако съдържат синя боя. Аспержите също придават на урината зеленикав цвят, те променят и мириса й.

Червено или розово

Някои храни, които са естествено червени, може да предизвикат тези промени в цвета на урината. Лаксативите и някои лекарства също могат да бъдат причина за червена урина.

В някои случаи обаче не се касае за оцветяване, а за кръв в урината. Това може да е признак на заболяване, като увеличена простатата, камъни в пикочния мехур или дори рак на бъбреците.

Мътна урина

Това може да е признак на инфекция на пикочните пътища или камъни в бъбреците. При мъжете това може да се дължи на спермата, попаднала в урината.

Оранжево

Къпините, червеното цвекло, ревенът и някои лекарства с бои могат да предизвикат оранжево оцветяване. Понякога жълтеницата и дехидратацията също оцветяват урината в оранжево.

Пенлива урина

Пенливостта не влияе на цвета на урината, а й придава пенлив вид. Прекалено много пяна в урината обикновено е знак за поглъщането на прекалено много протеини.

Кога да потърсим медицинска помощ

Често пъти, драстичната промяна в цвета на урината се дължи на нещо, което сме яли или пили. Обърнете внимание на каквито и да било промени в цвета и си запишете кога и колко често те се случват. Ако можем да изключим храна или медикаменти като възможни причини за промяната в цвета на урината, трябва да се обадим на лекаря си.

Другите симптоми, които налагат търсенето на медицинска помощ е при често уриниране, болезнено уриниране, затруднения в отделянето на урина, отделяне на малки количества урина при нормална хидратация, събуждания през нощта заради позиви за уриниране, отделяне на повече урина от обикновено.