Някои храни, които майките са свикнали да дават на своите малки деца, могат да навредят на неукрепналия детски организъм. Диетолозите препоръчват да бъдем внимателни дори с храните, за които е прието да се смята, че са полезни.

Всички майки знаят, че за малките деца изобщо не са подходящи чипсове, газирани напитки и пържени картофи. Но оказва се, че списъкът с храни, които не е желателно да се дават на деца до 3 години е много по-широк.

1. Месни и рибни бульони – при варене в тях се освобождават прекалено много екстрактивни вещества, които раздразват уязвимия стомашно-чревен тракт на детето. За това за най-малките е по-добре супите да се приготвят от зеленчуков бульон, а месото да бъде давано отделно.

2. Телешки салам и кренвирши – едва ли ще се намери майка, която да реши да даде суровопушен колбас или наденица, но телешкият салам и кренвиршите се смятат за много родители за по-безобиден вариант. Но напразно в тях има твърде много мазнини, сол и хранителни добавки, които изобщо не са полезни за децата и разбира се, не само за тях.

3. Черен и червен хайвер – ние всички сме слушали, че тези деликатеси са богати на ценни мазнини и поради това повечето от вас вероятно задължително дават от хайвер на децата си по големите празници. Поради високото съдържание на сол и дразнещото действие, което оказва на стомашно-чревния тракт тази храна изобщо не е подходяща за малки деца.

4. Морски дарове – малките деца, които са с добър апетит, едва ли биха отказали, ако им предложат варени скариди или калмари. Но тези храни трудно се храносмилат и следователно е препоръчително да бъдат изключени от детското и диетичното хранене.

5. Мариновани зеленчуци – пържени тиквички, маслини, кисели краставички – някои деца много обичат солените храни. Но да се дават такива храни на децата диетолозите категорично не препоръчват поради изобилието от подправки и сол, излишъкът, от които се съпровожда от проблеми с бъбреците.

6. Гъби – нито дивите гъби, нито тези, които се отглеждат в парници, не трябва да се приготвят на деца докато те достигнат училищна възраст. Като храна гъбите не са подходящи за най-малките, тъй като трудно се усвояват от организма и могат да предизвикат храносмилателно разстройство при детето.

7. Сладолед – прочетете състава на този хранителен продукт и съмненията ви дали да го давате на детето си ще се разсеят веднага. Емулгатори, стабилизатори, ароматизатори, растителни мазнини – и това съвсем не е пълния списък с компоненти опасни за вашето дете.

8. Кифли – както и всевъзможните бисквити, вафли и торти. Поради високото съдържание на рафинирана бяла захар тези храни изключително много натоварват все още неукрепналия панкреас на малкото дете.

Но тези захарни изделия не са препоръчителни дори и за хората в зряла възраст, тъй като предизвикат пикове в отделянето на инсулин, а това се смята за рисков фактор, обуславящ развитието на диабет.

9. Шоколад – до 3-тата година не трябва да се дава и тази напоследък доста прехвалена храна що се отнася до нейните полезни свойства. Но при малките деца какаото може да предизвика алергия. А ако давате на детето си млечен шоколад и бонбони, в които винаги се добавят изкуствени овкусители, рискът от развитие на алергия става още по-голям, тъй като за детския организъм тези вещества са непознати.