Дъвчене на лед. Дъвченето на лед може да изглежда безвреден несъзнателен навик, но той може да причини трайно увреждане на зъбите, като по тях се появят малки пукнатини. С времето тези пукнатини могат да станат по-големи, като може да се стигне и до счупване на зъба. Вместо лед избирайте охладени напитки, за да устоите на изкушението.

Да тренирате спортове без предпазител за устата

Да излезете на игрището с нещо, което да предпази зъбите ви, е също толкова важно, както да носите каска или нещо, което да предпазва тялото ви. Зъбите ви са уязвими и могат лесно да бъдат ударени от спортове с висока степен на съприкосновение между играчите като баскетбол, футбол и хокей. Предпазителят за уста спомага да се смекчат силните удари, на които са подложени зъбите и челюстта.

Пиърсинг на езика

Пиърсингът на езика е тенденция, която може да ви излезе доста скъпо от гледна точка на здравето. Изключително непрепоръчвани от зъболекарите, те могат да доведат до счупване на зъбите. Също така, ако се търкат с венците, пиърсингите могат да причинят отдръпване на венеца, което да причини чувствителност и дори загуба на зъба. Бижуто на езика стимулира съществуването на бактерии в устата.

Скърцането със зъби

Скърцането на зъбите се нарича бруксизъм. То се случва обикновено през нощта и може да бъде наследена черта от родителите, а също често е свързано със стреса. То оказва натиск върху зъбите, мускулите на челюстта и челюстната става и може да причини болка. Носенето на специални предпазители за уста през нощта може да предпази от увреждане и да намали натиска върху зъбите и останалите засегнати части.

Бонбони за гърло

Въпреки че бонбоните за болки в гърлото и кашлица са с медицинско предназначение, те имат високо съдържание на захар. Зъбната плака, която съдържа бактерии, се увеличава и създава риск от образуване на кариес и пародонтоза. Може да замените тези бонбони с такива, които не съдържат захар.

Да отваряте неща със зъбите си

Зъбите са предназначени за ядене, ясно говорене и усмихване. Всичко друго, за което ги ползвате, може да бъде нездравословно за тях и това особено много включва използването им като инструменти. Въпреки удобството, да отваряте опаковки от чипс, бутилки и да махате телчета от телбод със зъби може да доведе до счупване на зъба. Използвайте правилните инструменти, за да запазите зъбите си от ненужни увреждания.

Плодови сокове

Плодовите сокове могат да бъдат здравословни от гледна точка витамините и минералите, които съдържат, но в същото време те не са толкова полезни заради голямото количество захар в тях. Разреждането на плодовите сокове с вода може да помогне да се намали количеството захар, а оттам и нейната вреда върху зъбите.

Картофен чипс

Картофеният чипс се полепва по зъбите и създава перфектна среда за образуване на бактериална плака. Затова скоро след като сте хапвали подобен вид храна, измийте зъбите си добре, за да поддържате нивото на плаката ниско.

Дъвченето на моливи

Често несъзнателно дъвчем моливи или захапваме предмети, когато сме концентрирани. Този натиск върху зъбите може да доведе до напукване или отчупване на зъба. Дъвките без захар могат да предпазят от подобни увреждания, а същевременно и да почистят зъбите от остатъците от храна.

Пиенето на кафе

Чашата със сутрешното кафе помага на много от нас да започнат деня си. За нещастие кофеинът причинява сухота в устата и оттам да доведе до кариес. Ако искате да противодействате на този ефект, пийте често вода през деня.