Макар че през последните години кокосовото масло се измъкна от калта на грешното разбиране за него, то все още не се оценява достатъчно високо. Не просто „добра” наситена мазнина, то е изключително лечебно средство с много полезни за здравето приложения и съставки.

Някои примери за „добри” наситени мазнини:

Изгаряне на мазнини. Иронично, но наситените мазнини могат да ускорят загубата на коремните мазнини (най-опасния вид). Съществуват две изследвания, които показват, че две лъжици на ден (30 мл), при мъжете и жените, могат да намалят мазнините на корема за 1 до 3 месеца.

Подобряване на мозъчната дейност. Известно проучване, проведено през 2006 г., показва, че прилагането на триглицериди със средно дълга верига (намиращи се в големи количества в кокосовото масло) върху пациенти с Алцхаймер или с леко когнитивно увреждане води до значително повишаване на кетонните тела (само за 90 минути след лечението).

Лечение на рани. Кокосът се използва за лечение на рани от незапомнени времена. Три от установените механизми, стоящи зад лечебните му ефекти, са способността му да ускорява епитализацията, да подобрява дейността на антиоксидантните ензими и да стимулира кръстосаното свързване на колагена във възстановената тъкан.Доказано е, че кокосовото масло работи в синхрон с традиционните лечения, например може да бъде прилаган със сребърния сулфадиазин, за да ускори възстановяването на рани от изгаряне.

Алтернатива на нестероидните противовъзпалителни средства. Известно е, че кокосовото масло има противовъзпалителни, обезболяващи и понижаващи температурата свойства.

Средство за третиране на рани. Интересен факт е, че кокосовото мляко (което съдържа компоненти на кокосовото масло) се оказва, че е също толкова ефективно, колкото и конвенционалният медикамент сукралфат като нестероидно противовъзпалително средство за лечение на открити рани.

Противогъбично средство. През 2004 г. 52 разновидности на Candida са подложени на третиране с кокосово масло. Най-известната форма Candida albicans се оказва, че има най-висока степен на чувствителност. Изследователите отбелязват, кокосовото масло може да бъде използвано за лечение на гъбични инфекции с перспективата на появяващи се резистентни на медикаменти видове на Candida.

Тестостерон стимулант. Доказано е, че кокосовото масло намалява оксидативния стрес в тестисите на опитни плъхове, като резултатът е значително по-високи нива на тестостерон.

Намаляване на подута простата. Известно е, че кокосовото масло намалява индуцирания от тестостерона растеж на простатата при плъховете.

Подобряване на кръвните мазнини. Кокосовото масло консистентно намалява нивото на наситени и ненаситени мазнини в кръвта на тези, които го приемат редовно. С оглед на този ефект то вече може да не бъде смятано за наситена мазнина, която затлачва артериите.

Усвояване на мастноразтворимите хранителни вещества. Доказано е, че кокосовото масло е по-добро от шафрановото масло при интензивното усвояване на доматен каротеноид.

Здрави кости. Известно е, че кокосовото масло намалява оксидативния стрес в костите и така може да предпази от увреждания на остеопоротичните кости.

Слънцезащитни свойства. Известно е, че кокосовото масло блокира UV лъчи с 30%. Имайте предвид, че това е добре, тъй като този вид лъчи не са полезни за кожата и могат да я увредят, докато UVB лъчите са изключително полезни (ако излагането на тях е умерено).

Разбира се, говорейки за кокосово масло, хвърляме поглед само върху една от частите на удивителната кокосова палма. Всеки друг компонент от нея, като например влакната от ствола ѝ, кокосовият протеин и кокосовата вода са, притежават експериментално потвърдени терапевтични свойства.