Когато става дума за кокосово дърво изглежда, че възможностите за приложението му са безкрайни.

Създадени са много продукти от различните части на това великолепно растение. Не е тайна, че палмовото дърво се смята за една от многото „идеални храни“.

Кокосовото дърво е от семейството на „Дървото на живота“ и се отглежда в много хабитати по целия свят. Растението се използва за лечение и като добавка към вкусни кулинарни изкушения. В индийската ведическата традиция кокосът се е използвал за свещени церемонии и се счита за божествен дар, който има лечебни свойства.

Захар от кокосова палма

Захарта в сока от кокосовата палма е много по-питателен и има нисък гликемичен индекс. Препоръчва се като здравословен заместител на преработените захари.

Кокосовите течни аминокиселини

За хората, които не консумират соеви продукти, това е чудесен начин да подобрите вкуса на соевия сос. Може да се използват във всички рецепти, в които се добавя оцет или соев сос.

Кокосова вода

Кокосовата вода е новата супер хидратираща напитка за спортисти и здравословно хранещи се хора. Кокосовата вода има висока концентрация на електролити и съдържа малко калории. Ако се сравнят стойностите на калия с тези на банана, кокосовата вода го превъзхожда 4 пъти.

Кокосово масло

Кокосовото масло има безкрайни приложения и е използвано в продължение на векове. Първоначално са открити здравословните му ползи върху кожата, косата, мозъка, ставите, сърцето, имунната и храносмилателната система. Благоприятните ползи от маслото са получили световно признание.

Лауриновата киселина и други мастни киселини, които са открити в състава на кокосовите орехи присъстват и в майчиното мляко. Те подпомагат имунната система при бебета. Кокосът е най-богатият източник на лауринова киселина в растителното царство.

Само в Интернет може да откриете повече от 1000 приложения на кокосовото масло. От козметика като дезодорант до паста за зъби или овлажняващ крем до средство за укрепване на здравето.

Кокосово мляко

Напоследък намира все по-голямо приложение в приготвянето на шейкове. Кокосово мляко е чудесен заместител на соевото мляко и се използва в много от популярните къри ястия. Доказано е, че кокосовото мляко успокоява нервите, укрепва костите, регулира кръвната захар, понижава холестерола, облекчава артрита и е чудесно средство за подхранване на кожата и косата.

Кокосов крем

Кокосовият крем е кулинарен деликатес, който намира приложение във всяка рецепта, в която се добавя смета. Той съдържа много добри влакна, има високо съдържание на минерали и е богат на витамини от група В, С и Е.

Кокосов оцет

По състав наподобява на ябълковия оцет, който е ферментирал. Кокосовият оцет съдържа високи количества минерали и аминокиселини, има нисък гликемичен индекс, което го прави добър избор за диабетици. Може да го добавите към салатите, които си приготвяте, за да подобрите здравословното си състояние.

Кокосово брашно

Брашното от кокосов орех е идеално за печене и е отличен заместител на зърнени брашна. Брашното е леко и пухкаво и не се отличава с твърда или дъвчаща структура, както повечето хора предполагат.

Кокосово масло

Отличните вкусови качества на кокосовото масло са причина голяма част от хората да го консумират директно от съда или да го мажат върху филийки хляб.