Освен че ще се чувствате по-привлекателни, освобождаването от натрупаните мазнини в областта на корема има и други ползи.

То ще повлияе и на здравословното състояние на организма и ще предотврати появата на редица болести, свързани със затлъстяването. Излишната мастна тъкан, особено висцералната, се свързва с поява на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, инсулинова резистентност, както и някои видове рак.

Ако диетата и физическите упражнения не са ви помогнали да стопите излишните мастни натрупвания, е възможно хормоните или други генетични фактори да са причина за това.

Възрастта

С напредване на възрастта метаболизмът на телата при мъжете и жените непрекъснато се променя. За да функционира нормално тялото се нуждае от определен брой калории, който също зависи от възрастта. Голяма част от жените напълняват след менопаузата, като натрупват мазнини в предимно в областта на корема.

След менопаузата намалява производството на естроген и прогестерон. Промяната на тези хормони е причината за натрупване на мазнини в коремната област. Добрата новина е, че с упражнения може да се избегнат неприятните последствия за тялото.

Грешна тренировка

Дори да тренирате ежедневно, може да не сте удовлетворени от крайния резултат, а причина за това е неподходяща тренировка. За да стопите излишните мазнини в областта на корема трябва да направите комбинация между упражнения за регулиране на теглото и такива за укрепване на сърдечната дейност. Кейт Патън – диетолог в клиниката в Кливлънд, препоръчва 250 минути упражнения с умерена интензивност седмично и 125 с висока интензивност.

Ограничете консумацията на преработени храни

Рафинираните захари в подсладените напитки и десерти, консумацията на бял хляб, бисквити и чипс могат да допринесат за натрупване на излишни мазнини. Консумацията на твърде много преработени хран пречи на организма да изгори излишните коремни мазнини.

Естествените храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които са богати на антиоксиданти, могат да предотвратят натрупването им.

Трябва да знаете, че тялото реагира на полезните и вредните мазнини по различен начин. Според проучване, високият прием на наситени мазнини като месо и млечни продукти, увеличава висцералната мастна тъкан.

Мононаситените мазнини, които се съдържат в продукти като зехтин и авокадо или полинаситените мазнини в омега-3 мастните киселини, съдържани в орехите, слънчогледовите семки и сьомгата имат положителен ефект върху организма. Разбира се, трябва да се внимава с приема на мазнини, без значение дали са вредни, или полезни, безконтролната им консумация може да доведе до увеличаване на теглото.

Стрес

Източниците на стрес като кратките срокове, работата, сметките и семейството могат да направят опитите ви да се отървете от излишните килограми неуспешни. Когато сте в състояние на стрес, хормонът кортизол, който е отговорен за увеличаване на количеството мазнини в организма ви може да направи по-трудно освобождаването от излишните килограми. По-високите нива на кортизол са свързани с увеличаване на висцералната мастна тъкан.

Липса на сън

Шестнадесет годишно проучване в Америка, в което са участвали 70 000 жени, показва, че жените, които спят по пет или по-малко часа на нощ са изложени на 30% по-голяма вероятност от напълняване, в сравнение с тези, които спят по 7 часа. Според Националните институти по здравеопазване, възрастните трябва да спят между седем и осем часа на нощ.