Абсцес на слюнчената жлеза – това е доста опасно заболяване, при което в екзокринните жлези, отделящи слюнка, развива се възпалителна реакция, съпровождаща се с формиране на отграничен гнойник.

Този патологичен процес се характеризира с ярко изразени местни проявления в съвкупност с обща интоксикация на организма. Прогнозата при това състояние е винаги сериозна.

Своевременното провеждане на хирургична интервенция позволява вероятността от разпространение на възпалителния процес към костните структури, меки тъкани. При най-неблагоприятното стечение на обстоятелствата се развива сепсис.

Точни сведения за разпространението на абсцес на слюнчената жлеза сред населението няма. Установено е, че мъжете и жените еднакво често се сблъскват с това заболяване.

Каквато и да е зависимост от възрастта не се проследява. Най-често патологичният процес при това състояние се въвличат околоушните слюнчени жлези.

Но други жлезисти структури, вземащи участие в образуването на слюнка, също могат да се засегнат при това възпаление. Освен това, в на практика 50% от случаите на възпалителна реакция с течение на времето приема двустранен характер.

Възпалителните изменения се развиват и в чифтната слюнчена жлеза

Водещ фактор за възникването на абсцес на слюнчената жлеза е бактериална флора. Възпалителният процес в слюнчените жлези може да бъде предизвикан от различни бактерии, но най-често като възбудител са стафилококова и стрептококова инфекция.

В преобладаващия брой случаи появата на ограничено гнойно огнище в тъканите на екзокринни жлези се предшества от негнойна възпалителна реакция. По-рядко това възпаление е предизвикано от камъни, образуващи се в протоците на слюнчените жлези.

Доста често абсцесът на слюнчената жлеза е обусловен от прекаран епидемичен паротит. Известно е, че вирусът, предизвикващ тази патология, е с чувствителност към жлезистата тъкан, на фона на което в патологичния процес се въвличат не само слюнчените, но и много други жлези.

Също се отнася и за цитомегаловирусната инфекция. Засягането на слюнчените жлези с цитомегаловирус в голяма степен е характерно за деца, отнасящи се към младшата възрастова група.

Симптоми на абсцес на слюнчена жлеза

При това заболяване присъстват не само местни, но и общи симптоми. Клиничната картина нараства остро. Още преди формалната на гнойника болният се оплаква от усещане за сухота в устата, дискомфорт и умерена болезненост при хранене, а също и появата на неприятен вкус в устата. Засегнатата област обикновено отича и се зачервява.

При палпация може да се определи наличието на уплътнен инфилтрат.

С развитието на гнойна възпалителна реакция нарастват симптомите, сигнализиращи за интоксикация на организма. Телесната температура се повишава до над 39 градуса.

Пациентът се оплаква от повишена слабост и неразположение, обилно изпотяване, втрисане, главоболие и т.н. Задължително се присъединява болков синдром, който е с прекомерно изразен характер.

Често болката се усилва при движение на главата или отваряне на устата. Болният човек се оплаква от притискащо и разкъсващо усещане, което признак на натрупване на гнойни маси.

В редица случаи отокът се разпространява на практика на цялата засегната страна.

Понякога този възпалителен процес се характеризира с бързо развитие. В този случай жлезистите тъкани се разпадат и некротизират буквално за ден или два.

Диагностика и лечение на абсцес на слюнчената жлеза

Това възпаление може да се заподозре въз основа на съпътстващите оплаквания и общ преглед на болния. Потвърждаването на диагнозата се провежда с помощта на контрастна рентгенография.

Абсцесът на слюнчената жлеза е показание за спешна хоспитализация.