Защо "идеално" раждане не съществува
Раждане

Жените сме идеалистки по своята природа. Често от самото детство започваме да мечтаем за идеален живот, в който всичко ще бъде като в приказка.

С идеален спътник в живота, приказна сватба и прекрасно семейство с чудесни, невероятни и талантливи деца. И разбира се, в очакването на главното събитие на живота ни – раждане на дете, всяка бъдеща майка мечтае раждането да мине идеално.

Възможно ли е раждането да мине абсолютно идеално? Възможно ли е самата майка да повлияе на протичането на своето раждане и да се държи така, сякаш мечтата се е превърнала в реалност.

А спомените за миналото раждане да са повод за щастлива усмивка? Със сигурност, възможно е, тъй като майката е главното действащо лице в този важен процес.

Именно тя ражда детето, а околните, дори и лекарите – само я подкрепят, помагат. По време на нормално протичащо заболяване лекарят и акушерката наистина само наблюдават за развитието на процеса, помагат със съвети. Това означава, че от самата родилка зависят много неща.

Раждане без болка – възможно ли е това?

От древни времена хората са търсели средство, което да направи раждането безболезнено. За стотици години съществуване на първообраза на съвременното акушерство, са били пробвани най-различни методи за облекчаване на раждането.

За сто и няколко години съществуване на акушерството лекарите са опитвали различни методи за облекчаване на родилните болки.

За тази цел през различните години са използвали хлороформ, етер, райски газ и опиати – морфин и неговите производни. В последно време в арсенала на лекарите се появи нов метод на епидурална упойка.

За съжаление, нито един от известните методи за обезболяване на раждане не е съвършен.

От използването на хлороформ и етер в медицината са се отказали отдавна – предозирането води до необратими последствия, а точното дозиране на тези вещества е доста сложно.

Райски газ също днес рядко се използва в акушерството. Установено е, че многократно вдишване е възможно да предизвика дихателни разстройства.

Освен това обезболяващият ефект на това вещество е незначителен. Наркотичните обезболяващи вещества действат не само на родилката, но и на плода – освен това имат и странични ефекти.

Меко раждане и без усложнения

Традиционно е прието да се смята, че фактори като преносване, различни нарушения на родилната дейност, продължителност на родилния процес, разкъсвания при раждане и родови травми на плода зависят само от физиологическите особености на родилката и от професионализма на помагащите ѝ лекари.

Самото намаляване на рисковете от тези усложнения не е по силите на жената. Но и на този важен елемент на идеалното раждане бъдещата майка може да влияе и сама.

Често нарушенията на родилната дейност не са свързани с анатомични особености на родилката и професионализма на помагащите ѝ лекари. Предсказването им, а още по-малко повлияването, само по себе си не е по силите на жената.

При жените, преминали курсове за подготовка на раждането, нарушенията на родилната дейност се срещат с 57% по-рядко, необходимостта от родилна стимулация се понижава с 42%, а от медикаментозно обезболяване с 80%.

При активно поведение на родилката – умение за движение, заемане на пози, облекчаващи разкритието на матката и придвижването на плода по родилния канал – процесът протича по-бързо и се усеща по-леко.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 141

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg