Абсцес на далака – това е изключително рядко срещащо се възпалително заболяване, характеризиращо се в образуването в тъканите на този орган на обособена кухина, вътре в която се съдържат гнойни маси.

На първо място в клиничната картина при този патологичен процес излиза изразен интоксикационен синдром, допълващ се с храносмилателни нарушения.

Прогнозата при тази патология е достатъчно сериозна. Пряко зависи от общото състояние на организма и наличието на усложнения.

Но е достоверно известно, че при неоказване на своевременна помощ вероятността от летален изход, който стига до 100%.

Сред всички клинични случаи, отнасящи се към абдоминалната хирургия, на абсцеса на далака се пада съвсем малък процент.

Ако говорим по-конкретно, то като самостоятелен патологичен процес това нарушение се открива при не повече от 1% от хората. Най-често тази патология е с вторичен характер. Следва да се отбележи, че никаква взаимовръзка с половата принадлежност или с възрастта не се проследява при това заболяване.

Това възпаление често става причина за различни усложнения. Едно от най-опасните е перитонит, обусловен от разкъсване на гнойния сак и изливане на неговото съдържимо в коремната кухина.

Освен това често това състояние може да повлече след себе си разпространение на патогенна флора в органите на кръвообращението и развитие на сепсис.

По-рядко съдържимото в гнойния сак се излива в областта на плеврата с възникване на емпием впоследствие. Всички тези усложнения могат да станат причина за летален изход, във връзка с което е толкова важно своевременно да се диагностицира такъв патологичен процес.

Симптоми, характерни за абсцес на далака

Най-често симптомите при този патологичен процес нарастват бързо и имат значителна степен на проявление. Но понякога възпалителната реакция може да протича и в слабо изразена форма.

Клиничната картина често манифестира с общ интоксикационен синдром. Болният се оплаква от висока температура, която стига до 39 и повече градуса.

Задължително присъстват и симптоми като повишена слабост и намаляване на работоспособността, обилно изпотяване, втрисане, главоболие и т.н.

Още един характер момент е храносмилателни нарушения, които включват пристъпи на гадене и повръщане, разхлабване и т.н.

Един от основните моменти е болката. Възможно е да има различна интензивност и се установява в лявата половина на корема.

Често болковият синдром се разпространява и към другите части на тялото, например, към кръста. Ако образувалата се кухина е с големи размери, понякога визуално се определя, че коремната стена отляво.

Диагностика и лечение на възпаление

Диагностика при абсцес на далака започва с пълен преглед на болния. Задължително се провежда общ клиничен и биохимично изследване на кръвта, в които присъстват признаци на възпалителния процес.

Но водещата роля в поставянето на диагноза е инструментален метод на изследване, а именно ултразвукова диагностика, обзорна рентгенография и компютърна томография.

Това възпаление е пряко показание за спешна хоспитализация на болния човек с провеждане на хирургична интервенция.

Обемът и методът на извършване на операцията зависи от размера на формиралия се гнойник, наличието на съпътстващи усложнения и т.н.

Най-често се ограничава с презкожно дрениране. Паралелно се провежда антибактериална терапия и дезинтоксикационна мероприятия.

Профилактика на развитие на абсцес

За профилактика на развитието на този патологичен процес следва своевременно да се отстранят инфекциозни заболявания от страна на други вътрешни органи, а също се избягват травмиращи въздействия на далака.