Какво представлява перитонитът?

Възпаление на перитонеума или коремницата. Това е тъканта, която покрива вътрешната повърхност на коремната стена и обвива и поддържа повечето коремни органи. Обикновено се причинява от инфекция от бактерии или гъбички.

Ако не се лекува, заболяването може да се разпространи бързо чрез кръвния поток и в други органи и да резултира в множествена органна недостатъчност и да предизвика смърт. Така че ако се появят някои от симптомите на  възпаление на коремницата, най-честият е силната коремната болка, е от особена важност да се потърси незабавно медицинска помощ и да започне спешно лечението. Това може да предотврати потенциално фаталните усложнения.

Какви са симптомите?

Първоначалните симптоми на инфекцията перитонеума са загуба на апетит и тъпа коремна болка, която бързо се превръща в постоянна и силна и се увеличава при всяко движение.

Други симптоми, които могат да се свържат със заболяването са:

 • Болезнен и подут корем;
 • Втрисане;
 • Треска;
 • Течност в коремната кухина;
 • Силна жажда;
 • Повръщане;
 • Затруднено уриниране или невъзможност за отделяне на урина;
 • Затруднена дефекация и чревна непроходимост.

Какви са причините за перитонит?

Два са основните вида перитонит – първичен спонтанен – инфекцията се развива в перитонеума и вторичен – развива се от травма или инфекция в коремната кухина като инфекциозните организми предизвикват и възпаление на перитонеума.

Смъртните случаи при възпаление на перитонеума зависят от много фактори, но могат да бъдат над 50%, когато засегнатите имат и цироза. При вторичен перитонит смъртните случаи са около 10 %.

Най-честите рискови фактори за първичен спонтанен перитонит са:

 • Чернодробно заболяване най-често при цироза – предизвиква натрупване на течност в коремната кухина  /асцит/, която може да се инфектира.
 • Бъбречната недостатъчност, при която отсъстващата бъбречна функция се замества перитонеалнадиализа. Процедурата се състои в поставяне на катетър в перитонеума за отстраняване на отпадъчните продукти в кръвта. В този случай по-високият риск от възпаление на коремницата се свързва с възможността от случайното замърсяване на перитонеума при поставянето или изваждането на катетъра.

Чести причини за вторичен перитонит са:

 • Разкъсване на апендикса или от стомашна язва;
 • Заболявания на храносмилателната система като болест на Крон и дивертикулит;
 • Панкреатит;
 • Перфорации на стомаха, червата, жлъчния мехур или на апендикса;
 • Хирургични интервенции най-често, когато са на органи м коремната кухина;
 • Травма на корема като например при нараняване с нож или огнестрелна рана;

Неинфекциозни причинители на възпаление на коремницата  могат да бъдат: жлъчка, кръв или чужди вещества в корема  като барий например.

Лечение на перитонит?

При поставена диагноза инфекция на перитонеума веднага ще бъдете приети за болнично лечение. Обикновено лечението започва веднага синтравенозно вливане на антибиотици или противогъбични медикаменти. Може да се наложи и допълнително поддържащо лечение, ако има признаци за развитие на сепсис като усложнение на инфекцията. То може да се състои във вливане на течности интравенозно и на медикаменти за поддържане кръвното налягане.

Ако перитонеалнатадиализа е причината за инфекцията на перитонеума , тогава може да приложи терапия, при която медикаментите се инжектират директно в корема. Този вид терапия с директното инжектиране е  доказано по-ефективна от вливането на лекарства интравенозно. Докато излекувате инфекцията трябва да използват друг метод на диализа като например хемодиализа.

В много случаи се налага спешна коремна операция, особено ако перитонитът от заболявания като  апендицит, перфорирана язва на стомаха или дивертикулит. При хирургичната интервенция се отстранява инфектираната тъкан и така ще се избегне по-сериозно увреждане на серозната ципа.

По време на хоспитализацията ще бъдете наблюдавани за признаци на сепсис и септичен шок, които в повечето случаи изискват незабавно прехвърляне в спешно отделение.