Много от нас са чували, че младостта и еластичността на кожата помага за поддържане на специфичните белтъчини на тялото – еластин и колаген.

За тяхното обновяване и стимулация на синтеза много казват в рекламата на подмладяващи средства, но колко е важен колагенът за здравето на кожата и на косата, ноктите и функционалната активност на вътрешните органи?

Ролята на колагена е трудно да се надцени по отношение на такива органи като сърце, бъбреци, черва, поддържа целостта на ставите и здравината на костите.

Защо е необходим колагена и помагат ли хранителните добавки за подобряване на здравето?

Жизнено необходими белтъчини на тялото

Достатъчно количество колаген се поддържа от еластичността на кожата и на нейната младост.

Наред с еластиновите влакна, това са необходимите за организма структурните белтъци, съхраняващи външния вид и защитните свойства на кожата, помагащи за поддържане на здрави кости.

Измененията с възрастта, засягащи синтеза и обновяване на колагена, може в определена степен да се коригира, като се попълват строителните елементи за синтез на белтъчините.

Съществуват редица хранителни добавки с колаген, които се приемат за стимулация на синтеза на естествен колаген. Има и други начини за подобряване и поддържане синтеза от организма на този белтък.

Организмът може да обновява тъканите, да възстановява увреждания на кожата и ставите, за по-дълго запазване на младостта и здравето.

Защо е необходим колаген – влияние на кожата?

Стимулация на синтез на колаген е полезна за целия организъм, но най-забележимо в това отношение кожата.

Учените активно изучават влиянието на различни колагенови добавки, които се прилагат вътрешно и външно, на състоянието на кожата.

Многобройни изследвания показват, че използването на колаген хидролизат, често влиза в състава на хранителните добавки, може да се подобри еластичността на кожата.

Едно от изследванията показва, че приемът на 2-2.5 грама хидролизат веднъж дневно в продължение на 8 месеца осигурява значително подобряване на състоянието на кожата.

Освен че се подобрява състоянието на кожа, се установило и намаляване проявленията на целулит и на стрии, поради повишаване на еластичността на тъканите.

Намаляване болките в ставите, стимулация на синтез на колаген

Забавяне на синтеза на колаген и бавно обновяване на съединителната тъкан влошаване състоянието на връзките и сухожилията, те стават по-малко еластични.

Затова е възможно да се усеща скованост, ограничаване на подвижността, подпухване на ставите и много други.

Въвеждането в ставната кухина на препарати, стимулиращи синтеза на собствен колаген, може да помогне за забавянето на мобилността и за намаляване на болката.

Две от най-разпространените състояния, свързани с болка в ставите и ограничаване на подвижността, са остеоартрит и ревматоиден артрит. Резултатите на изследователите показват, че приемът на добавките на колаген 2-ри тип могат да помогнат при ревматоиден артрит, намаляване на отоците на тъканите на ставите. При наличие на остеоартрит добавките на колаген 2-ри тип помагат за повишаване качеството на живот – качване на стълби, сън.

Укрепване на ноктите и на косата

Недостатъчното количество собствен колаген специалистите свързват с косопад и нарушаване на структурата на ноктите – слоестост, изтъняване на пластината. Косопад – това е сериозен проблем както за жени, така и за мъжете.

Важно е да се знае, че отделни изследвания, които добавят, че суплементирането на колаген може да помогне за забавяне на процеса на косопад, подобрява състоянието на скалпа.