Агнешкото е месото на младите овце и овни, които са известни в България с названието „агне“. Най-ценно е това на най-младите /до 18 месеца/ кастрирани овни или овце, негодни за разплод.

Вкусно е също месото на добре хранените овце, на възраст не повече от 3 години. Месото им се характеризира със светлочервен си оттенък, а мастната тъкан е бяла и крехка – в България подобно е месото медночервената шуменска овца, чието месо е популярно навсякъде у нас с отличните си вкусови качества.

Месото на старите и неправилно или лошо хранените овце е тъмночервено, а цветът на мастната му тъкан е жълт. Такова месо е много жилаво и поради това се използва предимно за производството на кайма, която е любима на източните народи.

Съдържанието на мазнини в агнешкото е 2-3 пъти малко в сравнение със свинското.

Предимството на този вид месо се състои в това, че агнешката мазнина количеството на холестерола е 2.5 по-малко, отколкото в говеждото и 4 пъти по-малко в сравнение със свинското.

Хранителна стойност на 100 грама агнешко месо

• Белтъчини – 16.5 грама;
• Мазнини – 15.5 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Минерални соли – 0.8 грама;
• Вода – 67.5 грама;
• Калоричност – 260-320 килокалории;

Полезни свойства

Агнешкото съдържа калий, натрий, калций, магнезий, йод, фосфор, желязо, витамин Е, В1, В2, В3, В12.

Този вид месо е много подходящ компонент от хранителния режим на хора в напреднала възраст, както и за деца. В него има много флуор, който предпазва зъбите от развитие на кариес.

В агнешката мазнина холестерола е сравнително малко количество в сравнение с останалите видове меса.И дори някои учени смятат, че сред народите, които консумират предимно агнешко месо, е по-малко разпространено заболяването атеросклероза.

Освен това в агнешкото се съдържа лецитин, който действа профилактично по отношение на развитието на диабет, тъй като стимулира функцията на задстомашната жлеза, а също притежава и противосклеротични свойства и нормализира обменът на холестерола.

Съдържащите се в този вид месо соли на калий, натрий и магнезий, благоприятно се отразяват на сърцето и кръвоносните съдове.

Агнешкото е богато на желязо ,/30% повече в сравнение със свинското/необходимо за нормалното протичане на кръвотворните процеси в човешкия организъм, и на йод, който осигурява нормалната функция на щитовидната жлеза.

Вкусовата и хранителната стойност на този вид са изключително високи. По съдържание на белтъчини, незаменими мастни киселини и минерални вещества, то не отстъпва на говеждото, а по енергийна стойност дори го надминава.

Агнешките бульони са полезни са хората, страдащи от гастрит с понижена киселинност. Но трябва да се избягват от тези, които са с диагностицирана язва на стомаха с повишена киселинност.

На болните бъбреци също този вид месо действа неблагоприятно.

Освен това във всяко месо се установява наличието на широк спектър токсични вещества, тъй като към храната на животните се добавя антибиотици и хормонални стимулатори, а тези вещества са разрушителни за бъбреците и черния дроб на човека.

Препеченото агнешко месо е полезно при ухапване от змии, жълти и черни скорпиони. С вино то помага и при ухапване от бясно куче.

Противопоказания

Хората в напреднала възраст не трябва да прекаляват с агнешкото месо, както и тези, които страдат от артрит, тъй като в костите му се съдържат бактерии, поради които това заболяване е възможно да прогресира.