Рак като диагноза провокира страх и паника. Понякога се оказва, че в диагнозата е още един от най-агресивните видове. В този случай повечето се объркват и не разбират какви са прогнозите.

Кои варианти на онкологични тумори се смятат за най-агресивни

Главни агресори

Към най-агресивните варианти на злокачествени образувания днес са:

  • На стомаха;
  • На панкреаса;
  • На белия дроб;
  • На тънкото черво;
  • На кожата – меланом.

Тези форми на злокачествени новообразувания се смятат за най-бързо прогресиращи и трудно се поддават на лечение. Периодът на преживяемост е най-нисък, а прогнозата неблагоприятна.

За сравнение, при рак на млечната жлеза с метастази и на стомаха, то при вторият вид вероятността от летален изход е много по-голяма с идентична разпространеност на туморните процеси, или лимфом.

Това е тумор, който добре се поддава на лечение, въпреки че болестта обхваща на практика всички периферни лимфни възли, в сравнение, да допуснем с рак на белия дроб.

Изброените заболявания е възможно да прогресират, дори и след радикално хирургично или комбинирано лечение.

На белия дроб - от цигари

За съжаление, сред разпространените както у нас, така и в Европа. Влиза в десетката на често срещаните както сред мъжете, така и сред жените.

Основен рисков фактор, освен наследствеността, това е тютюнопушенето. Въпреки забраната за пушене на закрити обществени места, която действа вече почти от десетилетие, то пушачите у нас са немалка част от населението, което повишава вероятността от развитието на онкологичното заболяване с 2 пъти.

Рак на белият дроб се дели на две групи, като от втората се смята за много опасен, защото има голяма вероятност да се разпространи из целия организъм, тоест не присъства един тумор, а едновременно много.

Обикновено те са с малки размери, но бързо могат да се образуват метастази, дори и туморът да е по-малък от 1 см.

Заради това и хирургично лечение на дребноклетъчен рак на белия дроб, основната терапия е химиотерапия.

От този вариант на лечение може да се стигне до забавяне на развитието на болестта, но за не много дълго време, защото прогнозата за протичане на заболяването е неблагоприятна.

Обнадеждаващо е само, че дребноклетъчният рак на белия дроб се среща 3 пъти по-рядко, отколкото недребноклетъчния.

Вторият вид тумор се поддава на хирургично лечение. Установен в ранен стадий тумор може да е с благоприятна прогноза. Основният проблем е обаче, че не се открива тогава, дори и при редовни профилактични изследвания.

Причината е, че при стандартна флуорография не се виждат образувания по-малки от 2 см в диаметър. Най-ефективна в това отношение е компютърната томография, но у нас това изследване не се провежда, ако човек се чувства приемливо и няма оплаквания.

Препоръчва се на пушачите периодично да правят компютърна томография на белите дробове с цел ранно откриване на подозрителни образувания.

Рак на стомаха - не на горещите храни

Влиза в списъка на десетте най-разпространени онкологични заболявания. Рискови фактори освен генетиката, тютюнопушенето и влошеното състояние на околната среда, е и начинът на хранене.

Доказано е, че яденето на пикантни и горещи храни, както и употребата на спиртни напитки повишава риска от злокачествени изменения в храносмилателните органи.

Ако заболяването се открие в ранен стадий, когато не е започнал обширен метастатичен процес, се провежда комплексно лечение, което включва операция, химио и лъчетерапия.

Във всеки случай хирургичното лечение е свързано с отстраняване на засегнатите органи, а в случая със стомашно-чревния тракт, това винаги са тежки операции.

Меланом - от слънчеви бани и солариуми

Традиционно меланомът се смята за един от най-опасните тумори, защото статистиката за смъртността е сред най-високите. Не се среща толкова често, а в около 4% от случаите.

Приблизително при 10% от случаите заболяването е с наследствен характер. Основен рисков фактор са ултравиолетовите лъчи. Не е от значение източникът на това излъчване, естествен или изкуствен.

Например, доказано е, че солариумите съвсем не са безопасни, а злоупотребата със слънчевите бани също е опасна.

Затова и трябва да се отнасяме внимателно към здравето си, да не го подлагаме на големи изпитания като прекомерно излагане на слънце, нездравословна храна и вредни навици.

В случая с рака времето е най-ценният ресурс, а лечението започнато възможно най-рано, дава по-положителен ефект.