Тонзилитът – това е дума, която е позната на много от нас и обозначаваща обичайна ангина. Освен възпаление в сливиците е възможно да се образуват и „камъни”. Наричат тонзилатни камъни.

Какво представляват тези образувания и до какво могат да доведат

Всъщност терминът тонзилитни камъни е превод от английски, stones, затова и самото наименование се побългарява.

Каква е същността на явлението

Следва да се посочи, че в този случай това не е реален камък, това са казеозни  маси, всъщност струпани на едно място стрептококи, който се намира на нивото на ларинкса в самата сливица.

Там се и образуват и когато се стигне до обостряне, се развива тонзилит.

В такава ситуация се появяват следните симптоми, сред които:

 • Болки в гърлото;
 • Усещане за драскане;
 • Дразнене в гърлото;
 • Дискомфорт при преглъщане;
 • Развива се болезненост.

Всъщност сливиците не могат да изчистят инфекцията – нито бактериална, нито вирусна, която попада в гърлото. При норма сливиците трябва да неутрализират всяка инфекция, която навлезе в ларинкса.

Когато не успее да го направи, самите сливици се превръщат в място за натрупване на стрептокови бактерии и съответно инфекция.

В такъв случай сливицата започва да образува стрептококови частици, песъчинки, които първоначално са с мека повърхност като на извара, след това се втвърдяват, стават като сирене. И след това вече придобиват още по-твърд вид като твърдо сирене – кашкавал. И наистина те визуално напомнят на малки камъчета.

И те са много – буквално всяка сливица е пълна с такива. При преглъщане те могат да се отделят, като излизат извън самите сливици.

Понякога дори хората започват да ги отстраняват сами, например, с помощта на лъжичка. Важно е обаче да се разбира, че такова изцеждане много често води до размекване на тъканта.

Дори просто механичното притискане на сливиците не се отразява по най-добрия начин, тъй като това е нежен анатомичен орган, който не търпи никакви резки притискания.

Как се поставя диагнозата

Диагнозата, разбира се, трябва да се постави от лекар, който има специален набор от манипулации, методики и инструменти, с помощта на които точно определя проблема.

В ситуацията с камъни в сливиците диагнозата може и самите ние да си я поставим с точност на 100%.

Достатъчно е да отидем до огледалото с фенер или с мобилен телефон, широко да отворим уста и да посветим вътре.

Ако се наблюдават маси с кръгла форма под формата на извара или като сирене в областта на сливиците, то можем да се убедени, че се касае за това.

По цвят такива маси може да бъдат бяло-жълтеникави, жълти или дори кафяво-жълти, защото колкото по-стари са, стават и толкова по-тъмни.

Също понякога може да се усети не особено приятна миризма. Естествено след това трябва да се отиде на лекар, без да се отлага, тъй като такива камъни могат да се последват от сериозни усложнения, често неочаквани.

Как се лекуват тонзилатните камъни

Лечението им е двуетапно. За начало следва да се отстранят. Това е необходимо да се прави от лекар по УНГ. В миналото се е прилагала техниката за промиване със спринцовка.

Днес се лекуват с вакуумно промиване, което е по-ефективно за отмиването на казеознте маси от сливиците.

Втората стъпка е отстраняване на възпалението. Това е необходимо, за да може сливицата да преустанови образуването на нова порция казеоза.

Профилактични мерки

Разбира се, профилактиката е по-интересен вариант да се избегнат сериозни проблеми със здравето. Необходим е цял комплекс от мероприятия, който включва:

 • Почивка на море поне веднъж годишно;
 • Пълноценен сън;
 • Балансиране на питейния режим, за да не страдат органите на ушите, носа и гърлото от липсата на достатъчен прием на течности;
 • Лечение на кариес;
 • Насищане на организма в разумни условия с витамин D;
 • Правилно и балансирано хранене без fast food.

Също следва да се наблюдава, за да няма възпалителни процеси в областта на ушите, носа и гърлото и системи. Особено важно е това и за синусите.