Родителите на често боледуващите деца често чуват от педиатрите, че причината за постоянното разболяване е отслабен имунитет.

Веднага щом защитните сили на организма укрепнат, детето ще престане постоянно да боледува, а и да се разболее, ще прекара инфекцията много по-леко.

Но как да укрепим имунитета на детето, ако то не може дъх да си поеме от настинки, реагира на всяко течение с хрема, кашлица и с повишение на температурата?

Първите стъпки към повишаване на детския имунитет

Защитните сили на организма са комплексна система, която се базира на функцията на различни вътрешни органи и продуцираните от тях клетки.

Всички органи на имунната система са важни за противодействие на чужди клетки и патогенни организми.

За повишаване на защитните сили е необходимо оздравяване на целия организъм.

Как да направим това, как да стимулираме детския имунитет?

Ако детето е предразположено към респираторни заболявания, налице са и останалите признаци на отслабен имунитет, първо трябва да се обърнем към педиатър.

Използването на алтернативни методи на народната медицина с лимон, мед, сок от алое, зеленчукови сокове може да предизвиква алергизация на организма и още по-значително отслабване на защитните сили.

При чести инфекции, респираторни, чревни, кожни и алергични реакции консултация с педиатър помага за откриване причината за отслабения имунитет.

Ако имунната недостатъчност е придобита, достатъчно е назначаването на комплекс от мерки за подсилване на естествените защитни сили.

При откриване на вроден имунен дефицит, възникнал вследствие на системно заболяване, на децата се предписват имуностимулатори и имуномодулатори.

С тази терапия се укрепва имунната система на детето.

Но препаратите имуномодулатори имат дълъг списък с противопоказания и се използват в изключителни случаи.

Укрепване здравето на детето

Първата грешка на родителите е прибягването към алтернативни методи за укрепване на отслабения детски имунитет.

Хомеопатичните препарати и хранителните добавки не са доказан начин за оздравяване на организма и не са потвърдени като метод за укрепване на имунната система.

Единствените медикаменти, въздействащи на имунитета, са препаратите имуностимулатори и имуномодулатори, но за да бъдат предписани, трябва да са налице сериозни показания.

Укрепването на здравето е продължителен процес, състоящ се от комплекс мероприятия и всички те са важни.

Не е толкова трудно да се води здравословен начин на живот, ако всички членове на семейството го възприемат като единствен правилен вариант.

Ефективни лечебно-профилактични мерки за укрепване на имунната система са:

1. Балансирано хранене

Голяма част от клетките на имунитета са локализирани в червата и балансираното хранене помага на клетките да противодействат на инфекциите.

В менюто на детето трябва задължително да присъстват млечнокисели храни, ядки, зърнени, риба, яйца.

2. Спазване на режим на отдих и бодърстване е особено важно за децата

Многобройни изследвания показват, че недостатъчният отдих и пълноценен сън пагубно се отразяват на здравето както на малки, така и на големи.

3. Физическа активност според възрастта

Игри на чист въздух, бягане, плуване, велосипед.

Всичко това спомага за подобряване на кръвообращението, обогатява организма с кислород, помага за повишаване на издръжливостта и за укрепване на защитните сили на детския организъм.

4. Витамини

Важни са не само по време на грипния сезон, но и през лятото.

За предпочитане са натуралните източници – плодове, зеленчуци, компоти.

5. Закаляване

Смисълът е постепенна тренировка на естествените механизми на терморегулация.

Този ефективен метод често се отхвърля от родителите, поради страх да не се простудят децата.