Сезона на отпуските е в самия разгар, повечето тръгват към морето с кола, а останалите с влак, автобус или със самолет.
Най-сериозният въпрос по време на пътуване си остава храненето, особено при по-продължително пътуване.
Развалените храни, закупени от бензиностанциите по пътя или по спирките при пътуване с влак увеличават значително риска от отравяне.
През летните месеци много лесно се създават условия за развитие на чревни инфекции.
Как да избегнем неприятностите, какво да си вземем за из път, за да стигнем до морето в добро здраве?
Днес повечето хора пътуват за морето с автомобили, но не са малко и тези, които предпочитат автобуси и влакове.
Във всеки случай пътят до морето обикновено отнема около 4-6 часа, затова трябва да се погрижим за пълноценно хранене.
Не можем да си вземем всичко за из път.
Особено в жегата, когато поради високите температури те могат да се развалят и да станат причина за сериозно отравяне.
Затова трябва предварително, още преди пътуването, да обмислим какво ще ядем, докато стигнем до морето.
Храната трябва да е питателна, но не от тези, които се развалят бързо и удобна за пренасяне.
Важно е предварително да се приготвим храната, а не да купуваме всичко от първата срещната бензиностанция по пътя или на гарата при пътуване с влак.
Плодове и зеленчуци – правила за подготовка
Пътуването до морето обикновено трае около 4-6 часа и от най-западните части на страната до Черно море се стига за толкова.
Това прави подходящи плодовете и зеленчуците като лека закуска.
Те са полезни и засищат добре, някои от тях не се развалят от високите температури и са удобни за носене.
Изборът на плодове и зеленчуци е въпрос на вкус, но за предотвратяване на чревни и паразитни инфекции трябва да се придържаме към едно много важно правило.
Преди пътуването всички плодове и зеленчуци трябва да се измият с гореща течаща вода с четка и добре да се подсушат, влагата в тях ще ги развали бързо.
Освен това, на път тези плодове трябва да се ядат само с чисти ръце, измити със сапун, или с антисептичен разтвор и с мокри кърпички.
За по-добро съхранение е най-добре да сложите плодовете и зеленчуците в пластмасов съд с капак.
Така са по-удобни за носене и е сигурно, че няма да се развалят бързо.
На път не трябва да се вземат салати, които за разлика от целите плодове се развалят бързо.
В тях се размножава патогенна флора, заради която може да възникне чревна инфекция.
Това се отнася най-вече за майонезата, сметаната.
Опасни храни – чревни инфекции
Не взимайте със себе си на път храни, които трябва да се съхраняват в хладилник и в специална опаковка:
• Колбаси, млечни продукти;
• Бекони, шунки, някои видове сирена;
Това е отлична питателна среда за микроби, а това означава риск от отравяне и развитие на чревна инфекция.
Опасни са също пържените ястия, млечните сосове, полуфабрикатите.
Освен това, рискът от чревни инфекции не трябва да се подценява и за тези, които обичат тостери, дюнери и фалафели, които се продават по гарите.
Домашните бисквити с месо или с колбаси също могат да станат опасни, ако са съхранявани повече от 6 часа на стайна температура, а на жега едва 2-4 часа.
Ако пътувате с кола от София за морето, дори в автомобил с климатик, бързоразваляващи се храни не са за предпочитане за из път.