Периодът на пубертета обикновено изобщо не протича без проблеми. Честите конфликти, протести и неразбиране, са често срещан проблем, с който трябва да се сблъскват, както родителите, така и тийнейджърите.

Пристрастяването към вредните навици на децата е още един проблем, който безпокои много родители. Какво да направите, ако разберете, че детето ви пуши трева.

Да бъдеш добър родител не е толкова просто. От това колко верни, обмислени ще бъдат вашите думи и постъпки зависи много, а ако трябва да бъдем точни – щастливият бъдещ живот на вашето дете.

Много често през пубертета на любимото си чедо много семейства загубват връзката помежду си. Всеки е зает със собствения си живот – възрастните са загрижени за работата, за битовите проблеми, а тийнейджърите преживяват периода, когато физиологичното преустройство на организма съвпада с кризата на личностното утвърждаване – откриване на собствено място в обществото.

Именно през този период най-често тийнейджърите се сдобиват с вредни навици и по-точно – опитват алкохол и „леки“ наркотици.

На какво трябва да се обръща внимание

И така, на какво да обърнете внимание, ако заподозрете вашето дете в употребата на марихуана? Първо, на пушещият трева подрастващ го издават следните признаци:

• Специфична миризма на косата и на дрехите. Но тийнейджърът обикновено не усеща тази миризма. И може да произхожда не само от вашето дете, но и от неговото обкръжение – приятели, роднини.
• Промяна в поведението на тийнейджъра. Неговите постъпки и думи стават нелогични. Често свежда глава, мълчи повече от обичайното и се изказва нееднозначно.
• Външни признаци на употреба на марихуана – зачервяване на очите, подуване, пожълтели пръсти, промяна на цвета на кожата. Някои тийнейджъри, които пушат започват често да кашлят.

Да изясним причините!

Разбира се, освен явните проявления можете да забележите остатъците от цигари върху дрехите, по шевовете на вътрешните джобове или особено честата употреба от детето на дъвки със силно изразени вкусови и ароматни свойства. Само тогава цялата картина може да ви стане ясна.

Първото, което е добре да направите – да решите да проведете откровен разговор в съвсем спокоен тон. Не приемайте позицията на нападател, като повишавате тона, отправяте заплахи или се опитвате да шантажирате.

С подобно поведение няма да постигнете нищо, освен да отречете явни факти и истерии. Тази ситуация ще предизвика поредният скандал, който може да повлече след себе си повторна употреба на марихуана, напускане на дома, където никой не разбира тийнейджъра, и попадане в среда на единомишленици.

Следва да имате предвид, че щом детето ви пуши трева, то най-вероятно има сериозни причини. Задължение на родителите е да изяснят тези причини.

Тази ситуация в никакъв случай не трябва да бъде повод за вдигане на ръце и за приписване на проблема на юношеския максимализъм.

Вашето дете може да се нуждае от помощ и на първо време трябва да определите причината за неговото поведение. Възможно е да се налага да се обърнете към психолог.

Обсъдете със специалист усложнената ситуация и се вслушайте в неговите препоръки относно действията ви в бъдеще. Най-важното е да не се предавате и да постъпвате рационално, за да не отблъснете детето от собствената ви орбита.

Ако направите всичко правилно, ситуацията задължително ще се разреши успешно и ще възстановите отношенията си с детето.