Актинична кератоза – това е доста разпространена патология, при която на кожата се появяват специфични огнища, предизвикани от постоянното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Това заболяване е с бавно прогресиращо развитие и възниква предимно при хора над 45 години. Случаи на формиране на този патологичен процес в млада възраст се срещат много рядко.

В повечето случаи тази патология не създава на болния големи проблеми, с изключение на психологически дискомфорт. Но понякога придобива и злокачествен характер.

Обикновено при актинична кератоза се засяга именно тази кожа, която се излага постоянно на слънчеви лъчи. Най-често патологични огнища се формират на лицето, ръцете и на шията.

Според статистиката всеки 4-ти над 45 години се сблъсква с това заболяване и се среща няколко пъти по-често при мъжете, отколкото при жените.

Важен момент е, че актинична кератоза не се развива веднага след контакт с ултравиолетови лъчи, за да се развие е необходимо продължително и постоянно въздействие на слънчевите лъчи на кожата.

Периодът на това въздействие обикновено се изчислява с години.

Именно с това се обяснява и формирането на тази патология в средна възраст.

Механизмът на развитие на актинична кератоза е, че под влияние на ултравиолетови лъчи се изменя генетичният материал на кожните клетки.

Всичко това води до поява на атипични клетъчни елементи, които постепенно заместват нормалните клетки на епидермиса.

Един от основните предразполагащи фактори за развитие на това заболяване е светлата кожа.

Вътре в епидермиса на такива хора се съдържа много малко количество меланоцити, непосредствената функция на които е в образуването на меланин.

Още един важен момент е и климата.

Ако човек живее в условия на повишена естествена инсолация, вероятността от развитие на това заболяване нараства значително.

Често като провокиращ фактор за поява на патологични огнища са лекарствени препарати, които повишават чувствителността към слънчевите лъчи, силен стрес и различни хормонални нарушения.

Симптоми при актинична кератоза

Симптомите на актинична кератоза се появяват внезапно.

Първоначално на повърхността на кожата се формират хиперемирани огнища, които имат ясни граници и не превишават 1 см в диаметър.

Тези огнища се съпровождат с умерено лющене.

В някои случаи се наблюдава поява на големи петна, повърхността на които е покрита с дебели рогови люспи.

При опит за премахване на тези люспи възниква болезненост, а на тяхно място могат да останат ерозии или участъци на атрофия.

Съпътстващите симптоми се определят от разновидността, в която протича заболяването.

В някои случаи възникналите огнища регресират от само себе си, без да оставят никакви следи.

Но най-често патологията има бавно прогресиращо протичане.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагнозата се основава само на съпътстващата клинична картина в съвкупност с хистологично изследване.

Най-ефективен метод за лечение на актинична кератоза е премахване на патологичното огнище с помощта на криотерапия, диатермокоагулация, лазерна или фотодинамична терапия.

В някои случаи схемата на лечение може да се допълни и със специални медикаментозни средства.

Но те се подбират за всеки конкретен пациент индивидуално в зависимост от характера на заболяването.

Профилактика на увреждане на кожата

За профилактика на актинична кератоза се препоръчва избягване на престой под директни слънчеви лъчи в период на най-голяма активност, следва да се използват слънчезащитни средства.

Не е препоръчително и редовното посещение на солариум.